Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak primadone

Umrla zvijezda romske glazbe Ljiljana Petrović Buttler

ljiljana buttler
arhivska slika
27.04.2010.
u 11:17

Nakon kratke bolesti umrla je diva romske glazbe, pjevačica s jednim od najosebujnijih glasova world music scene Ljiljana Petrović Buttler. Rođena je u Beogradu 1944. godine, svjetsku slavu doživjela je suradnjom s Mostar Sevdah Reunionom.

Ljiljana Petrović Buttler, jedna od najvećih vokalnih umjetnica današnjice, umrla je nakon kratke bolesti u šezdeset i šestoj godini života. Rođena je u Beogradu 1944. godine. Majka joj je bila pjevačica iz Zagreba, otac bubnjar iz Srbije. Pohađala je srednju glazbenu školu Mokranjac u Beogradu što se i te kako odrazilo na njen osebujni stil pjevanja. Glazbenu karijeru počela je u kavanama, ali je s vremenom širila repertoar. Imala je prepoznatljiv, topao i iznimno taman glas, koji je mnogima zvučao kao muški, ali i veliku muzikalnost pa je pjevala i šansone, romance, starogradske pjesme, sevdalinke, ali i novokomponirane pjesme koje su u njenoj interpretaciji zvučale kraljevski. Bila je zvijezda romske glazbe u bivšoj Jugoslaviji koju su slušali vozači kamiona, ali i intelektualna krema poput Danila Kiša.

Po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji s troje djece odlazi u Njemačku. U izbjeglištvu ne pjeva, ali njena suradnja s projektom Mostar Sevdah Reunion i snimanje albuma The Mother of Gypsi Soul otvara joj ali baš sva vrata svjetskih pozornica i world music scene. Liljana Buttler postaje istinska pjevačka diva čiju umjetnost mnogi uspoređuju s onom Cesarie Evore ili američkih džez-pjevačica. Česta je gošća najvećih svjetskih džez-festivala, trebala je nastupati i 3. svibnja na velikom Balkanskom festivalu u Beču sa svojim kvartetom i to u uglednom klubu Porgy i Bess.

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
21:04 29.04.2010.

Umrla zvijezda romske glazbe Ljiljana Petrović Buttler , nebi li u Hrvatskoj proglasili dan žalosti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije