Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAUBA

Ulična umjetnica OKO i pjevačica Severina zajedno rade performans

OKO
Foto: GALIĆ KID/OKO
13.06.2015.
u 08:12

Ovaj tjedan predstavljaju neočekivanu suradnju Likovna zvijezda OKO Potpisuje koncept performansa

Zagrebačka Lauba, kuća za ljude i umjetnost koja se s matičnom zbirkom Filip Trade istaknula kao najbolje kurirana i najrelevantnija kolekcija nove generacije suvremenih umjetnika u Hrvatskoj (bila je to prilika koju je glomazni MSU neslavno propustio), večeras slavi četvrti rođendan.

Tim povodom priredili su cjelodnevni program koji počinje besplatnim dječjim radionicama u podne, a završava debelo iza ponoći, rođendanskim tulumom u režiji Yammat FM-a, mladog zagrebačkog radija kojem je Lauba pružila dom.

Vrhunac proslave ipak će biti otvorenje izložbe "No new followers" umjetničkog dua TARWUK osnovanog 2014. godine u New Yorku. Čine ga poznati zagrebački kulturni emigranti, osnivačica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić i ulični umjetnik Bruno Wukodrakula Pogačnik.

Logična suradnja

Njihova izložba, realizirana u formi site-specific instalacije, u fokus postavlja „tijelo" promatrajući ga istovremeno kao predmet i kao prostor. To naizgled statično „tijelo" polegnuto na podu izložbenog prostora istovremeno je kontejner sadržaja, ali i suptilna provokacija promatraču, a ujedno će biti i prvo predstavljanje TARWUK-a hrvatskoj publici.

I dok je suradnja Ivane Vukšić i Brune Pogačnika više nego logična stvar, posve je neočekivana suradnja ulične umjetnice OKO i pjevačice Severine, uobličena u performans koji će u srijedu, 17. lipnja biti predstavljen u sklopu Laubina programa "Hrvatska umjetnost danas".

Njihov zajednički performans nazvan je "No root, no fruit", a bavi se načinom na koji drugi percipiraju (i često banaliziraju) njihov rod i profesiju pitanjima: Ti samo pjevaš/crtaš, zar ne?

– Ljudi su skloni predrasudama i definiranju drugih oko sebe. Skloni su odlučivati u tuđe ime, iznositi mišljenje o stvarima za koje ih nitko nije ni pitao. Predrasude bole. Iako te rečenice i poglede pokušavamo ignorirati, riječi se zavuku negdje duboko u nas, slabimo jedni druge potpuno nepotrebno ostajući tako na razini pojedinca, ne shvaćajući da u zajednici ipak jesmo jači. Generacije žena prije nas proživjele su čitave živote skupljajući iskustva i rastući do novih razina i baš zato, kad se te bolne riječi pokušaju uvući u našu unutrašnjost, treba znati kako ih blokirati – naglasila je u svojem autorskom konceptu OKO dodajući da želi odati počast svim generacijama žena koje su joj prethodile.

Glumačko iskustvo

Podsjetimo, Severina je uz pjevačku karijeru dosad glumila u nekoliko kazališnih projekata, od kojih je najviše pažnje privukla mjuziklom "Karolina Riječka" u vrijeme intendanture Mani Gotovac u HNK Ivana pl. Zajca, a pojavila se i u nekoliko igranih filmova. U svijet umjetničkog performansa dosad nije zalazila, što njenu suradnju s već afirmiranom likovnom umjetnicom OKO (s kojom smo nedavno objavili intervju u Obzoru) čini još zanimljivijom. Što su nam točno pripremile, doznat ćemo u srijedu u 21 sat kad Severina i OKO prvi put zajedno izlaze pred publiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije