Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bestseler

"Tri šalice čaja" recept za borbu protiv terorizma u Pakistanu

tri šalice čaja
arhiva vl
19.10.2011.
u 15:19

Suautor knjige David Oliver Relin piše da se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela – izgradnjom cesta, kanalizacija i škola u dijelu svijeta gdje se na sve američko gleda neprijateljski.

Naklada Ljevak izdala je uzbudljivu humanu priču, "Tri šalice čaja", čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijenog novčića uspijeva sakupiti dovoljno novca da bi ispunio svoja obećanja – izgraditi školu u malom pakistanskom selu Korphe gdje je završio nakon što se planirao popeti na planinu K2 u čast svojoj preminuloj sestri. Iako je zbog lokalne korupcije i globalne netrpeljivosti shvatio da izgradnja škole neće proteći lako, on ne odustaje nakon što spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i dalekim pustinjama Vaziristana. Suautor knjige David Oliver Relin piše da se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela – izgradnjom cesta, kanalizacija i škola u dijelu svijeta gdje se na sve američko, svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski. To je razlog što je ova knjiga naposljetku postala planetarno popularni bestseler.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar prgavi
prgavi
03:00 20.10.2011.

Suautor knjige David Oliver Relin piše da se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela – izgradnjom cesta, kanalizacija i škola u dijelu svijeta gdje se na sve američko, svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski. ~~~~~~~~~~~~ Mortenson se nije borio protiv terorizma (i to nema nikakve veze sa - kako je njegova domovina zeljela ili ne)... Kada je knjiga prvo izasla, imala e podnaslov \"One Man\'s Mission to Fight Terrorism One School at a Time.\" Prije godinu, dvije... juznoazijski antropolog, Nosheen Ali, je kritizirao knjigu \"Tri salice caja\"... da stvara zabludu o terorizmu i stvarnoj situaciji u sjevernom Pakistanu, a time i u muslimanskom svakodnevnom zivotu, i \'prikazuje iskrivljene slike\'...zaostalosti i ekstremizma, dok se geopolitika Amerike uopce ne spominje... No on i njegov Central Asia Institute (CAI) je otvorio 170 skola, i postoji dostupna dokumentacija da se u tim skolama uci 65 000 djece... Za svoj rad je dobio najvise civilno odlikovanje u Pakistanu \'Sitara-e-Pakistan\' (Zvjezdu Pakistana)...

Avatar prgavi
prgavi
03:00 20.10.2011.

No bez obzira na sve, koga zanima taj dio svijeta... knjiga ce mu biti interesantna. Naslov knjige potjece od Balti izreke: \"Prvi puta kada popijete caj s Baltijem, vi ste stranac... drugi put kada popijete caj, vi ste pocasni gost,t, a treci puta kada dijelite dijeliti salicu caja, vi ste postali.. obitelj.\" A svaka knjiga oko koje postoji neka kontradikcija, je po nekom nepisanom pravilu i dobr knjiga.....

RA
rakaposhi6
17:11 20.10.2011.

Uz ovu knjigu od travnja ove godine povlače se brojne kontroverze. Ukratko, na osnovu brojnih razgovora s osobama koje su surađivale s Mortensonom i činjenica vezanih za stanje na terenu i budžet njegove neprofitne organizacije, postoje opravdana sumnje da su bitni dijelovi knjige Tri šalice čaja laž. Medijski je priču zakotrljao CBS prilogom u svojoj emisiji 60 minutes. U prilogu se pojavljuje i Jon Karakuer koji je Mortensonovom institutu donirao 75.000 USD. Krakauer je godinu dana istraživao činjenice vezane uz knjigu Tri šalice čaja i Mortensonov neprofitni institut, a svoja saznanja podijelio je s čitateljima u knjizi Three Cups od Deceit (Tri šalice obmane). ... Materijali su zanimljivi i isplati se odvojiti malo vremena, a uz pročitanu knjigu svatko može donijeti svoj sud. Međutim, mislim da je Mortensonova reakcija na pokušaj novinara CBS-a da napravi razgovor s njim ipak indikativna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije