Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki interes za veliki koncert

Sve manje ulaznica za Berlinsku filharmoniju u Lisinskom

Fabian Sommer/DPA/PIXSELL
17.01.2022.
u 10:22

Najavljeni koncert Berlinske filharmonije u Lisinskom 19. veljače predvodit će šef dirigent Kiril Petrenko.

Iako nas i dalje tište korona i postblagdanska depresija i premda su cijene ulaznica na najavljeni koncert Berlinske filharmonije u dvorani Lisinski poprilične (kreću se od 600 do 1200 kuna), slobodnih karata je sve manje. U prodaji je, prema podacima s weba dvorane, ostalo tek nešto više od 400 karata.

Jedan od najuglednijih orkestara na svijetu u Zagrebu bi trebao nastupiti već u veljači, i to 19. 2., predvođen svojim aktualnim šefom dirigentom Kirilom Petrenkom, koji je zbog bolesti (nije korona) morao otkazati ravnanje popularnim koncertom Berlinske filharmonije koji je 31. prosinca 2021. godine, na Silvestrovo izravno prenosila Hrvatska televizija. A ovaj doista megapoznati orkestar, kojem i ne treba dodatna reklama, ove godine slavi 140. godišnjicu postojanja.

Na programu zagrebačkog koncerta su Preludij za veliki orkestar Bernda Aloisa Zimmermanna Photoptosis, Prva simfonija Witolda Lutoslawskog i Druga simfonija u D-duru Johannesa Brahmsa. S istim će programom berlinski filharmoničari nastupiti i u Cankarevoj dvorani u Ljubljani.

Berlinska filharmonija u Zagrebu je svirala 1941. godine, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a onda i 1943. godine pod ravnanjem Hermana Abendrotha. No nakon toga dogodio se i poznati koncert Berlinske filharmonije na Dubrovačkim ljetnim igrama 1968. kada je orkestrom ravnao karizmatični Herbert von Karajan. Na mjesto umjetničkog ravnatelja i šefa dirigenta Berlinske filharmonije koja usred Berlina ima i svoju dvoranu 2015. godine izabran je Kiril Petrenko, rođen u umjetničkoj obitelji u Omsku u Sibiru. Otac mu je bio koncertni majstor, a mama dramaturginja. Kao osamnaestogodišnjak Petrenko seli u Feldkirch pa završava Konzervatorij u Beču. Iz Beča kreće u glazbeno osvajanje svijeta koje je okrunio angažmanom u Berlinskoj filharmoniji kojom je prvi put ravnao još 2006. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije