Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVORIŠTE

Posjetite multimedijalnu izložbu Superorganizam

Superorganizam
22.05.2019.
u 15:02

24. svibnja 2019. │ 17:00 – 22:00 │ Ilica 37, Zagreb

Koncepcijska je okosnica ovogodišnjeg projekta oformljena oko ideje Superorganizma i zagrebačkog dvorišta Ilice 37 te prostornih i društvenih elemenata koji ga određuju. Dvorište je to poput mnogih drugih u centru grada, čije korištenje u svrhu društvenih aktivnosti polako ustupa mjesto potrebi za parking mjestima. Lokali u vlasništvu države zjape prazni, uz nekoliko žilavih obrtničkih iznimki koje su preživjele sve tranzicijske i globalizacijske izazove i pop-up galeriju Kamba koja se smjestila u jednoj od garaža u nizu. U maglovitom procjepu između prošlosti i budućnosti, Superorganizam u fokus korištenja prostora vraća čovjeka i njegove potrebe za radom, igrom, učenjem i stvaranjem.

Program izložbe je prezentacija rezultata umjetničkih rezidencija multimedijalne umjetnice Gemme Riggs (UK) i konceptualnog umjetnika Matthiasa Krinzingera (AT) te radionica za djecu pod vodstvom mladih umjetničkih pedagoga (Andrej Beštak, Anja Leko, Domagoj Hmura, Marija Kamber, Barbara Raad, Josip Drdić).  Realizira se u sklopu EU projekta Magic Carpets, kojeg provodi kreativna agencija LAB852, u suradnji s pop up galerijom Garaža Kamba i lokalnom zajednicom.

Gemma Riggs (UK), multimedijalna umjetnica i redateljica koja u svojoj umjetničkoj praksi uključuje multimedijalnu instalaciju, fotografiju i zvuk, učestalo surađujući s umjetnicima drugih umjetničkih disciplina (glazba, zvuk,  ples). Tijekom rezidencije surađivala je s koreografkinjom i plesačicom Martinom Tomić, djecom i stanarima dvorišta, koristeći igru kao medij interakcije sa sudionicima i polazišnu točku iz koje nastaju performativni elementi sudjelovanja. U sklopu izložbe predstavit će svoj rad prostornom video instalacijom.

Matthias Krinzinger (AU) je konceptualni umjetnik heterogenog izričaja, koji u svojoj praksi performansa, kiparskih instalacija u kombinaciji s ready-madeom, asemblaža, fotografije i videa na satiričan i duhovit način propituje postavke društvenih sistema i ustaljenih obrazaca. Na izložbi će se predstaviti sa radom „Dinamo uvijek pobjeđuje (i gubi)“ i organizacijom stolno-nogometnog turnira. Format interaktivne skulpture i happeninga koristi kao medij za uspostavu komunikacije između posjetioca izložbe i Bad Blue Boysa koji u dvorištu imaju fan shop.

Pčele / Mikroorganizmi / Voda – u sklopu izložbe bit će prezentirani radovi proizašli iz ekperimentalnog programa koji povezuje umjetnost i participativne edukativne metode u jedinstvenu pedagošku praksu. Takav način rada djeci omogućuje da umjetnost koriste kao aktivan način izražavanja svojih emocija, stavova, dilema o njima bitnim temama, što im otvara prostor za osobnu psihološku proradu i osvještavanje određenih tema u širem društvenom kontekstu.

Program sufinanciraju: Creative Europe Programme of the EU, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Austrijski kulturni forum

Partneri: Garaža Kamba, Together, Klubvizija, This Town Needs Posters, Urbane Tehnike, Folkestone Fringe (UK), Openspace Innsbruck (AT)

Više info:

Magic Carpets
Lab852 (o dvorištu)
Fb event
Matthias Krinzinger
Gemma Riggs

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije