Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više nije humanist godine

Spisatelj i znanstvenik u skandalu zbog transfobnih objava

Nikola Cutuk/PIXSELL
21.04.2021.
u 11:47

'Neki se muškarci odluče identificirati kao žene, a neke se žene odluče identificirati kao muškarci. Bit ćete osramoćeni ako odbijate prihvatiti da su oni ono kako se sami identificiraju. Raspravite', napisao je Dawkins

Američko humanističko udruženje (AHA) povuklo je nagradu za humanista godine koja je prije 25 godina dodijeljena Richardu Dawkinsu, zbog njegovih kontroverznih objava na Tweeteru, prenosi The Guardian. Naime, znanstvenik i spisatelj potaknuo je ranije ovog mjeseca na svome Twitter profilu raspravu na temu transrodnih osoba koja je protumačena kao omalovažavanje marginaliziranih skupina.

- U 2015. godini Rachel Dolezal je bila osramoćena zbog identifikacije kao Crnkinja. Neki se muškarci odluče identificirati kao žene, a neke se žene odluče identificirati kao muškarci. Bit ćete osramoćeni ako odbijate prihvatiti da su oni ono kako se sami identificiraju. Raspravite - napisao je Dawkins.

Rachel Dolezal je aktivistica poznata po statusu samoproglašene crnkinje iako je rođena s bijelom kožom i roditelji su joj bijelci. Time je znanstvenik, smatra AHA, poručio da je svaka osoba onog spola kako se rodi te da se ne može samostalno identificirati kao muškarac ili žena, a sve pod krinkom istraživačkog pitanja. Stoga su jučer povukli nagradu za humanista godine koja mu je dodijeljena 1996. godine, unatoč novom tweetu kojim je znanstvenik napomenuo da je čitava situacija krivo protumačena. Iz AHA su izjavili da Dawkins već duže vrijeme pokazuje stajališta kojima ponižava marginalizirane skupine, a to je  pristup potpuno suprotan humanističkim vrijednostima.

U jeku skandala oko transrodnosti prošle godine našla se i poznata spisateljica J.K. Rowling, autorica ciklusa romana Harry Potter. I ona je na Twitteru rekla da rasprava o rodnom identitetu poništava biološki spol te da "ako nema koncepta spola, onda nema ni istospolne privlačnosti“

 - Govoriti istinu nije mržnja - napisala je Rowling na Twitteru, a nedugo zatim uništen je spomenik koji je njoj u čast postavljen u njezinom gradu Edinburghu.

Rowling bila je dobitnica nagrade "Ripple of Hope" koja je namijenjena ljudima koji su pokazali "predanost društvenim promjenama", a dodjeljuje ju organizacija Robert F Kennedy Human Rights, ali se nagrade odrekla nakon što ju je predsjednica organizacije prozvala zbog širenja mržnje prema transrodnim osobama.

- Nijedna nagrada ili počast, bez obzira na moje divljenje prema osobi prema kojoj je imenovana, ne znači mi toliko puno da bih se odrekla prava da slijedim svoju vlastitu savjest – poručila je književnica koja je primitak ove nagrade okarakterizirala kao najveću čast.

Ključne riječi

Komentara 1

K0
Konjina2.0
13:02 21.04.2021.

Znanstvenik i humanist? Lik vjeruje da zemljom vladaju gušteri. O majko mila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije