Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Novom Sadu

Šnajderovu 'Enciklopediju' o propasti malog čovjeka, glumci Pozorišta mladih izvode na hrvatskome jeziku

enciklopedija izgubljenog vremena
Foto: Nenad Mihajlović
1/4
28.10.2015.
u 15:08

Predstava u Pozorištu mladih od praizvedbe u Varaždinu 2011. razlikuje se u svemu – režijski, vizualno i glumački. neke su stvari iz komada još više podvučene jer je u posljednjih pet godina došlo do daljnjih posttranzicijskih urušavanja u društvima bivše Jugoslavije pa komad još jače odzvanja nego prije pet godina, kaže redateljica Snježana Banović

Predstava 'Enciklopedija izgubljenog vremena', postavljena prema tekstu istaknutog hrvatskog dramatičara Slobodana Šnajdera, a u režiji Snježane Banović, večeras će se premijerno izvesti u novosadskom Pozorištu mladih. Premijera je trebala biti prošli petak, 23. listopada, no odgođena je za večeras zbog bolesti glavnog glumca. 

Zasnovana na stvaralaštvu Danila Kiša, kroz priču o propasti malog čovjeka, ‘Enciklopedija’ govori o propasti radničke klase, a u središtu radnje je radnik željezare i njegova obitelj koju čine tri generacije.

Iz programske knjižice može se iščitati da je tekst suvremeni mirakul koji na strašna pitanja, kroz kabaret, pjesmu, satiru i grotesku, daje još strašnije odgovore. Autor Slobodan Šnajder i redateljica Snježana Banović otvaraju utrobu suvremenog hrvatskog društva. Kao u nekom kondenziranom televizijskom dnevniku, redaju teme nezaposlenosti, radnika na čekanju, privatizacijske pljačke, rasprodaje tvornica za jednu kunu, tajkunizacije Hrvatske...

Zanimljivo je da će glumci igrati na hrvatskome jeziku. Iako je suštinske razlike između dva jezika teško naći, bit će zanimljivo vidjeti kako su se glumci snašli.

– Izvrsno su se snašli, igraju se s jezikom koji je kod Šnajdera stilski raznolik i izazovan za glumce u formiranju likova koje tumače. Ima ih koji igraju više uloga pa mijenjaju od lika do lika čak i regionalnu pripadnost. Teško im je bilo s nominativom imenice vrijeme, nije im jasno zašto ije nestaje u ostalim padežima... Imamo i zanimljivih anegdota: Ema Stojanović (igra supugu Gregora Samse) došla u poštu podignuti osobnu kartu koju joj je slala mama. Kaže na šalteru: Ja bih podigla moju osobnu kartu, molim vas lijepo. Činovnica: Može, a odakle ste vi? - Pa iz Kruševca! – kaže redateljica Snježana Banović kojoj je ovo drugi put da režira 'Enciklopediju izgubljenog vremena'; postavila ju je bila u Varaždinu 2011.

Koliko je ova predstava drugačija od praizvedbe u Varaždinu 2011.?

– Razlikuju se u svemu, režijski, vizualno i glumački. Sporedne su uloge i drugačije podijeljene, neke su stvari iz komada još više podvučene jer je u posljednjih pet godina došlo do daljnjih posttranzicijskih urušavanja u društvima bivše Jugoslavije pa komad još jače odzvanja nego prije pet godina. Čak je i Matišićeva glazba doživjela brojne preinake. Volim varaždinsku predstavu, mogli bismo reći da je ovo 'nabrijana' verzija praizvedbe, mirakuloznija, ali i dramski potcrtanija – kaže Banović koja je uživala radeći s glumcima.

– Izuzetno iskustvo, intenzivno i prepuno entuzijazma, dobre energije i kreativnosti. U ekipi je i grupa studenata s Akademije koji su, iako neiskusni i iako im je to prvi profesionalni nastup pokazali još jednom da nema malih uloga, prepuni su energije koja se prelijeva sa scene.  Sa svima njima radila bih ponovno, odmah u ponedjeljak! – kaže Banović.

Za predstavu je angažirana gotovo cijela postava Pozorišta mladih. Glazbu je skladao Mate Matišić, kostime je radila Milica Grbić Komazec, a Snježana Banović, osim režije, potpisuje scenografiju,a asistent redateljice je David Alić.

Igraju: Zoran Andrejin/ Saša Latinović, Saša Stojković, Vera Hrćan Ostojić, Ema Stojanović, Mia Radovanović, Kristina Savkov, Danilo Milovanović, Jelica Gligorin, Slaven Došlo, Jelena Galović, Milan Kolak, Igor Greksa, Vukašin Ranđelović, Sonja Isailović i Ira Jovanović. 

>> Šnajderova "Enciklopedija" prvi put na kazališnim daskama

Komentara 5

B7
b7
06:42 29.10.2015.

Varaždin pa Novi Sad , kakve su šanse vidjeti taj tekst na zagrebačkim pozornicama ? Šnajdera izbjegavaju kao gripu , cijepljeni su naši ravnatelji kazališta od dobrih tekstova .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije