Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo čitanje opere

Sigetski junak kao moralna vertikala na kraju svijeta

HNK Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
17.10.2018.
u 08:27

Supružnici i u zbilji Aljaž Farasin, Kristina Kolar i Robert Kolar kao bračni par Zrinjski

”Gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Riječ je o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a ustvari se radi o uspostavljanju moralne vertikale i humanosti jer smo se otuđili, pa i od sebe.” Ovim riječima redateljica Dora Ruždjak Podolski najavljuje novu produkciju popularne opere koja će večeras biti premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca. Pristup iz novog ugla bio je uvjet redateljice kojoj je ovo već treća režija Zrinjskog.

“Moramo reinterpretirati baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. Sa svjetskom literaturom lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitivanja djela”, napisala je, izražavajući istodobno zahvalnost čitavom autorskom timu, finskom dirigentu Villeu Matvejeffu i solistima “koji su zdušno prionuli u prostor distopije”.

Istaknula je i kako će Zrinjski, zahvaljujući glazbi, biti prikazan ne samo kao herojski lik, nego i “kao brižan otac i zaljubljeni muž, s ljudskim slabostima i dilemama koje svi nosimo”. Naslovnu ulogu tumačit će Robert Kolar.

Opera riječkog HNK, osim što s ponosom predstavlja operu skladatelja čije ime nosi njihova kuća, ovom predstavom još jednom pokazuje vitalnost, napredak i razvoj svog ansambla. Osim inozemnog dirigenta koji se posvetio hrvatskom djelu, kuriozitet je i što će bračni par Zrinjski tumačiti supružnici.

– Iako preferiram tradicionalne inscenacije, redateljica me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Drukčije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i zapravo logično. Uživam u ulozi Eve – rekla je prvakinja riječke Opere i redovna gošća hrvatskih i svjetskih pozornica Kristina Kolar.

U ulogama Jelene i Juranića nastupit će Anamarija Knego i stalni gost iz Slovenije, tenor Aljaž Farasin. Riječki ansambl bit će potpuno iskorišten u produkciji jer u dvije pjevačke podjele nastupaju samo tri gosta, a važna vijest jest i ta da će opera biti snimljena za međunarodnu diskografsku kuću CPO. U sljedećim predstavama u naslovnoj ulozi će se pojavljivati i Ivan Šimatović, Evu će pjevati i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Juranića Marko Fortunato, dok će se u ulozi Sulejmana Velikog izmijenjivati Luka Ortar i Slavko Sekulić.

Pogledajte i video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije