Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika aukcija mgm resortsa

Riješili se Picassa da kolekciju popune djelima žena, LGBTQ i umjetnika s invaliditetom

26.10.2021.
u 10:40

Hotelska aukcija Picassa održana je u Las Vegasu u povodu 140. rođendana slavnog slikara.

Godine prolaze, novi umjetnici dolaze, ali gdje god da se pojave Picassova djela i danas izazivaju najviše senzacije. Tako je bilo i proteklog vikenda na aukciji Sotheby’sa održanoj na za to neočekivanom mjestu – u kasinu hotela Bellagio u Las Vegasu – na kojoj je 11 Picassovih djela, što slika što keramike, prodano za nešto više od 100 milijuna dolara.

Aukcija je održana u povodu jučerašnjeg 140. rođendana španjolskog majstora, a lokacija nije slučajna – ponuđene umjetnine dio su kolekcije MGM Resortsa koju je prije dva desetljeća počeo skupljati Steve Wynn, bivši vlasnik hotela Bellagio. Najvišu cijenu večeri – 40,5 milijuna dolara – postigla je slika “Žena s crveno-narančastom beretkom” iz 1938., na kojoj je Picassova ljubavnica i muza Marie-Thérèse Walter. Cijenu pak od 24,4 milijuna dolara postiglo je još jedno remek-djelo impozantnih dimenzija od 2 m visine - “Čovjek i dijete” koje je između ostalog dva desetljeća krasilo zid hotelskog restorana Picasso. Još pet prodanih slika visjelo je na zidovima tog luksuznog restorana, a ostalo ih je još 12 tako da ljubitelji dobre hrane i umjetnina ni u budućnosti za posjeta restoranu neće biti zakinuti.

Imena kupaca su tajna, a sama aukcija održana je zbog težnji hotelske grupe MGM za diversifikacijom svoje goleme kolekcije uključivanjem u nju više umjetnina žena, afričkih, LGBTQ i umjetnika s invaliditetom. To je, naime, smjer u kojem ide većina američkih muzeja i galerija nakon općeg obračuna 2020. zbog rasizma na svim razinama američkog društva.

Naime, znanstvena studija Javne knjižnice 2019. pokazala je da su u 18 vodećih američkih muzeja 85 posto izložaka djela umjetnika bijele rase, a 87 posto djela muškaraca.

Inače, kolekcija MGM Resortsa ima oko 900 radova od 200 umjetnika, a prodajom svojeg Picassa rekordera ipak nisu srušili rekordne iznose koje su dosad postizale njegove slike. Najskuplje prodana Picassova slika “Žene iz Alžira” prodana je 2015. godine za 179,4 milijuna dolara.

Komentara 1

ZA
Zagrepčanka71
14:40 26.10.2021.

Ja ne mogu vjerovati čime se ti Ameri bave? Računaju ovakve i onakve postotke izloženih autora!!! Kaj to znači da budu sad svi muzeji i galerije makli sve velike umjetnike kroz povijest jel su bili bijeli, muškarci... ta djela buduu završila u privatnim kolekcijama, i buduće generacije će ih vidjeli samo u udžbenicima, ali zato jer je neko ove ili one seksualne orijentacije, odmah s njim u muzej! Pa koga briga koje si orijentacije, ak ti je djelo umjetnost?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije