Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaobilaze cenzuru

Bečki muzeji otvorili profil na erotskoj platformi OnlyFans

21.10.2021.
u 09:56

Turistička zajednica grada Beča odlučila se na neobičan potez zbog vala puritanizma koji je zahvatio društvene mreže.

Nakon što je pornografski gigant PornHub prije nekoliko mjeseci organizirao virtualne šetnje erotskim postavima svjetskih muzeja i galerija, i skupina bečkih muzeja odlučila se na jedan vrlo nekonvencionalan korak. Turistička zajednica grada Beča, naime, otvorila je profil na web-platformi OnlyFans, obično rezerviranoj za prodaju autorskog erotskog sadržaja. Inicijativu su nazvali “Ogoljeni Beč” ili “Vienna Laid Bare”, a razlog je, objasnila je Helena Hartlauer, glasnogovornica bečkog TZ-a, jačanje cenzure na društvenim mrežama koja je zahvatila stranice brojnih bečkih, ali muzeja diljem svijeta.

Tako je, primjerice, ovog srpnja, ugašen TikTok-račun muzeja Albertina jer je na svom kanalu objavio fotografije japanskog umjetnika Nobuyoshija Arakija na kojima su bile prikazane obnažene grudi. Protiv Facebooka se već prije pobunio i belgijski Odbor za turizam zbog uklanjanja slike Petera Paula Rubensa, nepoćudna su bila i djela grafičara Kolomana Mosera, a jedan je francuski sud prije nekoliko godina presudio da je Facebookova cenzura slike “Podrijetlo svijeta” Gustava Courbeta bila nezakonita.

– Beč i njegove umjetničke institucije našle su se među žrtvama ovog novog vala moralizma i čednosti. Prema novim pravilima društvenih mreža, među kojima su i najveće, poput Instagrama i Facebooka, uklanjaju se čak i fotografije golih skulptura i slavnih umjetničkih djela, a više “prekršaja” rezultira i suspenzijom računa. Zato smo odlučili neka od najpoznatijih “eksplicitnih” djela koja se nalaze u našim muzejima staviti upravo na OnlyFans – kazala je Helena Hartlauer te dodala da je zbog suludih pravila Facebooka i Instagrama muzejima postalo gotovo nemoguće oglašavati neke od svojih izložbi, poput trenutačne izložbe Amadea Modiglianija, talijanskog umjetnika poznatog po aktovima, otvorene u muzeju Albertina.

Među djelima koja ćemo moći gledati pretplatimo li se na škakljivi kanal bečkih muzeja su i slike slavnog austrijskog ekspresionista Egona Schielea, spomenutog Modiglianija, ali i figurica Venere Willendorfske. Da bi stvar bila zabavnija, grad Beč narugao se bizarnoj situaciji u kojoj se seksualizira skulptura stara 25.000 godina te svoj OnlyFans reklamira videom čuvenog kipića i sloganom: “Želite li vidjeti Veneru – i njen Venerin brežuljak?”

Iako je ovo zaista genijalna marketinška strategija, iz Beča poručuju da je ova razina puritanizma na društvenim mrežama zabrinjavajuća, a platforme ne nude jasna objašnjenja i smjernice za postavljanje, odnosno uklanjanje “uvredljivog” sadržaja.

Pretplata na OnlyFans kanal bečkih muzeja košta tek 4,99 dolara ili oko 30 kuna, a odlučite li se na taj korak, u cijenu ulazi i besplatna Vienna City Card, odnosno kartica koja vam omogućuje besplatan javni prijevoz i brojne popuste ili ulaznica za muzej po izboru.

A nedavno je pod pritiskom investitora čak i OnlyFans, trenutačno posljednje utočište golotinje na internetu, pokušao zabraniti eksplicitan sadržaj. Na sreću, nakon što se našao na udaru oštrih kritika, ubrzo je od toga odustao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije