Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

Projekt Treći korijen iz minus Split

[treći korijen iz minus split]
arhiva VL
03.08.2012.
u 13:21

Riječ je o svojevrstnom hibridu ambijentalnog teatra, instalacije i performansa u kojem će publika istražiti Split kroz arhivske filmske i fotografske zapise Miodraga Mike Đorđevića, Ivana Martinca, Lordana Zafranovića, Borisa Poljaka...

U sklopu 58. Splitskog ljeta u subotu 4. kolovoza  na proširenju dijagonale Ulice Ruđera Boškovića određenog fontanom, s početkom  u 21 sat održat će se Projekt [treći korijen iz minus split]. Riječ je o svojevrstnom hibridu ambijentalnog teatra, instalacije i performansa u kojem će publika  imati priliku istražiti Split kroz arhivske filmske i fotografske zapise Miodraga Mike Đorđevića, Ivana Martinca, Lordana Zafranovića, Borisa Poljaka i drugih, fotografije Rina Efendića i arhivske iz Muzeja grada Splita. Sve to pratit će tekst koji čita  Senka Bulić, a zapisi će biti projicirani na zgrade i nedovršenu fontanu u javnoprostornom kontekstu Splita III.

Autorica je ovog projekta Diana Magdić iz Udruge TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja iz Splita.  [treći korijen iz minus split] dio je projekta Cybercine u produkciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) iz Zagreba i Udruge TESERAKT u suradnji s Višnjom Kukoč s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, koja je kroz niz godina prikupila vrijedne arhivske i terenske podatke s cijelog područja Splita III, što uključuje Smrdečac, Križine, Mertojak, Žnjan, Dragovode i Visoku.

Cilj je kritički ispitati kontinuum urbaniteta jednog drevnog grada alatima 20. i 21. stoljeća, te vizualnom senzacijom potaći širi društveni dijalog o temeljnim odrednicama tog urbaniteta. Grozničavo traganje za identitetom nije samo stvar stručne i/ili splitske publike, a postav komunicira jezikom razumljivim i lokalnim stanovnicima i gostima grada. Projekt ima namjeru, na primjeru Splita III, upozoriti na probleme i posljedice suvremenog (nedostatka) planiranja, te ukazati na zapušteni prostor Ulice Ruđera Boškovića, kao i naglasiti važnost javnog prostora, bilo da se radi o palači, kampusu ili Žnjanu.

Riječ je o zaključnom u nizu Cybercine projekata koji su do sada izvođeni u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Beogradu, Pragu, Korčuli, Buenos Airesu i Dresdenu. Cyberkinematografija već niz godina priređuje jedinstvene mediascape instalacije, a ovaj niz završava upravo splitskim postavom, nakon čega će uslijediti rad na publikaciji koja će objediniti i problematizirati imaginarij svih 'obrađenih' gradova. Radi se o pionirskom radu takve vrste koji ujedinjuje medijsku arheologiju s mediascapeovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije