Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 52. godini

Preminuo akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić

Nikola Cutuk/PIXSELL
27.10.2020.
u 13:38

U 52. godini života iznenada je preminuo akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.

U ponedjeljak navečer, iznenada u 52. godini života, preminuo je sisački akademski slikar i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.

– U kontekstu mog eskapističkog svjetonazora, svoj život smatram nekom vrstom kvazispontanog performansa (umjetničkim djelom), a svoju umjetnost analitičkom situacijom proživljenog – u kojoj zapravo živim. Znači (na sreću ili na žalost) život živi (preživljava) mene, a ja živim (proživljavam) umjetnost – tako je o sebi govorio Marijan Crtalić Crta.

Marijan je rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrstan slikar, u njegovu opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale se ambijentalne instalacije, fotografije, video, a posebno performansi po kojima je i bio poznat. Snimao je i dokumentarne filmove.

Upornim i dosljednim kritičkim pristupom društvenim problemima profilirao se kao jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj, što je i potvrđivao svakim svojim umjetničkim nastupom.

Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, zadnje mjesece svog života proveo je u svom rodnom gradu Sisku oko kojeg je i razvio veliki dio svog opusa. Od 2007. godine radi na projektu Nevidljivi Sisak, a projekt se zasniva na umjetničkom i aktivističkom djelovanju u vezi s kulturnom revitalizacijom grada Siska. Godine 2014. organizirao je Festival Željezara u Sisku, a 2015. godine osnovao umjetničku organizaciju Nevidljivi Sisak. Festival Željezara se, u manjem obliku, održao i ove godine. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i druga nagrada T-HT@MSU Zagreb za rad "Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezara". 

Komentara 1

BL
boris.ljubicic1
16:39 27.10.2020.

...izuzetan čovjek i umjetnik...otišao je u najboljim godinama...puno projekata je bilo ispred njega...hrvatska art-aktivistička scena njegovom smrću gubi najboljeg predstavnika...to je veliki i nenadoknadiv gubitak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije