Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Pjesme Rupi Kaur glas su generacije

Zbirka pjesama "Mlijeko i med", u izdanju Stilusa, izlazi 25. listopada, a treba je pročitati svaka žena
14. listopada 2017. u 14:23 0 komentara 1058 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ona ima tek 25 godina i autorica je svjetskog literarnog fenomena. No neka vas ne zavaraju ta dva ključna biografska podatka jer, ma koliko se prašine diže oko njezina djela, ona je miljama daleko od recentnih knjiških fenomena tipa “50 nijansi”. Štoviše, njezin uspjeh je to veći jer danas, kada smo debelo zagazili u tehnološki brzo i emocijama skučeno 21. stoljeće, više nitko ni ne pamti kada je na čelo top-ljestvica najprodavanijih knjiga zasjela zbirka pjesama.

Nova knjiga: Suzana Matić "Ne naginji se unutra" Čitatelj pati, suosjeća i diše s likovima, čini mu se da je – unutra

Ilustratorica svojih radova

Rupi Kaur je Kanađanka indijskog podrijetla, rođena 1992. u Punjabu. Svoju prvu zbirku poezije “Mlijeko i med” objavila je u vlastitom izdanju, nakon što je pjesme objavljivala na društvenim mrežama i tako stekla brojne poklonike i obožavatelje. Reakcija izdavača bila je brza, a sve ostalo je povijest: samo u SAD-u ta je zbirka (do sada) prodana u 1,2 milijuna primjeraka, a njezini izdavači kažu da je u svijetu već prodano dva milijuna primjeraka. Naravno, to je broj koji će tek “eksplodirati” jer zbirka se trenutačno prevodi na brojne svjetske jezike.

Na hrvatski ga je prevela Ira Martinović, uz stilsku lekturu Mirjane Paić-Jurinić, a u izdanju Stilusa zbirka “Mlijeko i med” pred hrvatske čitatelje izlazi 25. listopada.

Riječ je o nevjerojatno dojmljivoj ženskoj priči; pjesme su to koje udaraju ravno u dušu, osvajaju svojom jednostavnošću, situacijama koje doslovnim iskustvom vlastite kože prepoznaje svaka žena, a koje ova pjesnikinja ocrta doslovno u svega četiri retka. Rupi Kaur je i ilustratorica svojih radova i knjiga i k nama dolazi u originalnom obliku, uz dojmljive crteže koji prate glas autorice.

Zbirka je podijeljena na četiri poglavlja: bol, ljubav, slom i lijek, i sama Rupi piše ih upravo tako – bez velikih slova, često bez zareza, točke... bilo kakve interpunkcije. Nevjerojatan uspjeh ove zbirke, pjesme u kojima su se prepoznale žene diljem svijeta i Rupi Kaur koja je u US Todayu već proglašena glasom svoje generacije pratila su i suprotna mišljenja. Neki su kritičari tako tvrdili da to uopće nije poezija. Bili su to oni uskogrudni čitači koji inzistiraju na strogoj formi, a zaboravljaju da je bit poezije u emociji.

Nisu u pravu, jer pred nama je djelo velike pjesnikinje, definitivno pjesnikinje novog kova, one rođene za 21. stoljeće, one koja i danas vrijedno sa svojim sljedbenicima komunicira putem društvenih mreža i koja se ne boji biti krajnje jednostavna i tako prijemčiva mnogima.

O kakvoj je poeziji i stilu riječ, jasno se vidi iz nekoliko pjesama koje, ljubaznošću izdavača, objavljujemo uz ovaj tekst. Kada pročitate cijelu zbirku, a imali smo prilike to napraviti prvi, postaje jasno da su upravo jednostavnost, direktnost i slikovitost najveća odlika stila Rupi Kaur.

Najbliže haiku stilu

Možda ne bi bilo najtočnije, ali svakako je najslikovitije i mnogim ljubiteljima poezije najjednostavnije njezin stil usporediti sa stilom haiku pjesnika; ne po formi, nego po emocijama koje njezine pjesme bude. Rupi Kaur piše tako da doslovno utiskuje slike u glave čitatelja. Nisu to uvijek sretne slike, jer osim ljubavi ona piše o gubitku, ali i o silovanju, odlascima, roditeljima alkoholičarima... Ona piše tako da stvara pjesme koje treba pročitati svaka žena. I poneki pametan muškarac. 

Ernest Fišer NAJBOLJA ZBIRKA Ernest Fišer dobitnik nagrade Tin Ujević Luko Paljetak Akademik Luko Paljetak Prije Boba Dylana Nobela su trebali dobiti Arsen Dedić ili Leonard Cohen reiner Političar, liječnik i pjesnik Muza mi je domovina, nikad me 
posao nije inspirirao na pisanje

Stihovi

 

nema veće zablude na svijetu

od pomisli da će žena

osramotiti dom i obitelj

ako bude štitila svoje srce

i tijelo     

_____________________________

 nisam otišla jer

sam te prestala voljeti

otišla sam jer

što sam dulje ostajala

to sam manje

voljela sebe     

_____________________________

kad imate

roditelja alkoholičara

stvar je u tome

da nemate roditelja alkoholičara

samo

alkoholičara

koji ne može ostati trijezan

dovoljno dugo da podigne djecu     

______________________________

 uvijek

se uvalim

u ovakve nevolje

uvijek mu dopustim

da mi kaže da sam lijepa

i napola i povjerujem

uvijek skočim misleći

da će me uhvatiti

beznadno

ljubim i

sanjam

to će me

pokopati     

__________________________________

kad moja majka otvori usta

da nešto kaže za večerom

moj joj otac ugura riječ tiho

u zube i kaže joj

da se ne govori punih usta

tako su žene u mojoj obitelji

naučile živjeti zatvorenih usta     

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.