Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Suzana Matić "Ne naginji se unutra"

Čitatelj pati, suosjeća i diše s likovima, čini mu se da je – unutra

Foto: Arhiva Hena com
22.09.2017.
u 12:43

Jedna žena vozi se ulicama uzavrelog ljetnog grada. Trpi jaru neklimatiziranog automobila jer više nema svoj dom, tek sjećanja na loš brak i još lošiji razlaz. Jedan pogrebnik želi imati Chanelov puder. On ne zna kako se čita ta marka, ali zna da je to najbolji puder, a on želi da “njegovi” mrtvaci izgledaju lijepo. Ili pak dvije prijateljice. Jedna plače nad izgubljenom ljubavlju, žali za muškarcem koji je otišao iako je činila sve što je on želio, čak i pobacila tek začeto dijete. Ona druga sluša, dodaje maramice, priprema sendviče. Tek losos na putru i magnet na hladnjaku otkrit će da je ona žena u čije je naručje pobjegao taj muškarac...

Ovo su samo neki od junaka priča Suzane Matić, sabranih u zbirku “Ne naginji se unutra” (Hena com, urednica Marina Vujčić, 109 kuna). Autorica je sjajna “kratkopričašica” koja priče objavljuje i u sklopu Natječaja za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković”, a iza svake njezine priče ostaju “romani” onog što se dogodilo prije, ali i poslije toga. To prazno platno ili list papira koje ostavlja mašti svakog čitatelja odlika su njezina stila.

Postiže taj dojam rijetkim umijećem kojim u nekoliko rečenica doslovno razgoliti svoje junake, izokrene im utrobu, dopusti čitatelju da zaviri u nju. Stoga ova zbirka nosi i vrlo vješto izabran naslov, jer ovo jest pogled prema unutra. Dok čitamo, gledamo unutra, u neke tek naoko obične živote, u sudbine koje doslovno mogu biti sudbine nekoga s kim živimo vrata do vrata, ako već ne i iza istih vrata. Zbog toga što tu naoko nema ničega mudrog, tek sasvim malo “iščašena” svakodnevica, čitatelj suosjeća, pati, razumije sve likove ovih priča. Čini mu se da je i sam “unutra”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije