Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska komora arhitekata

Otvoreni Dani arhitekata 3.0

Zoran Vitas
04.04.2019.
u 20:03

U Podstrani se u organizaciji Hrvatske komore arhitekata održavaju još jedni Dani arhitekata koji su okupili 550 sudionika

Jučer su u Hotelu Le Meridien Lav u Podstrani svečano otvoreni treći Dani arhitekata, godišnji skup koji organizira Hrvatska komora arhitekata. Predavanja koja će se odvijati kroz tri dana događaja za čak 550 sudionika imaju zajednički nazivnik – Javni prostor, što je tema koja je na različite načine prisutna u domaćim medijima. Skup je otvorila predsjednica HKA Željka Jurković. - Građanima je važnost trgova, ulica, parkova, obala, usporediva s važnošću institucije demokracije. Javni prostori ona su fizička, mentalna i povijesna mjesta na kojima se manifestiraju potrebe većine, uz uvažavanje potreba manjine. Postojanje i slobodno korištenje javnog prostora pravo je svih građana, a državnoj ili lokalnoj upravi dužnost je čuvati javni prostor i upotrebljavati ga u svrhu općeg dobra, rekla je. Kasnije popodne manifestaciju je pozdravio i potpredsjednik Vlade ali i resorni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Ovo je posebno zanimljivo jer je Štromarov posjet Danima arhitekata 3.0 uslijedio nakon što je početkom godine donesen novi Zakon o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju zbog čega su krajem prošle godine javno istupile četiri komore, među njima i Hrvatska komora arhitekata. Ipak, Štromar je svoj govor održao bez smetnji. - Nisam arhitekt, ali s posebnim divljenjem i poniznošću gledam na vašu struku. Posao koji istovremeno traži od vas da budete ekonomisti i umjetnici, racionalni i inspirativni. Nisam arhitekt, ali mislim da mogu razumjeti osjećaj kad svaki dan više ili manje uspješno pokušavaš zadovoljiti profesionalne standarde, investitore, javnost… Nije vam niti malo lako. Slično doživljavam i ulogu ministarstva kojem sam na čelu. Dužni smo potaknuti i omogućiti brži razvoj prostora kroz kojeg možemo dodatno pokrenuti gospodarstvo, a istovremeno ga štiti kao najvrijedniji resurs Republike Hrvatske“ rekao je ministar Štromar. No ipak nije dobio aplauz jednak onome koji su dobili jučerašnji govornici Luisa Bravo, Alan Kostrenčić i Branimir Medić. Talijanska urbanistica Luisa Bravo održala je predavanje pod nazivom Arhitektura gradskog prostora – ulaganje u kulturu javnog prostora: promjena paradigme za održivu ljudsku budućnost.

Foto: Zoran Vitas

Alan Kostrenčić je u predavanju Javni prostori u procesima preobrazbe grada opisao na koji način je uredio javne prostore u Rovinju i Poreču, gdje je opisao i na koji se način može transformirati riva te je podsjetio na realizaciju Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budimić u Zadru s poznatom primjenom staklenih površina. Iznimno je zanimljivo predavanje održao Branimir Medić, jedan od naših najuglednijih arhitekata. Prezentacijom jednostavno nazvanom Javni prostor pokazao je što u stvarnosti čini javni prostor, koje se sve kriterije mora zadovoljiti da bi on to bio, a radi se prije svega o davanju života određenom prostoru tako da ga takvim građani i sami prepoznaju bez da ih se posebno privlači. Završio je podsjećanjem kako je prostor Zagrebačkog velesajma nekada bio daleko ispred svog vremena te se s njime nešto mora učiniti. Spomenimo i to da je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković uspio duhovitim pozdravnim govorom uvjeriti goste Dana arhitekata kako državni službenik ne mora uvijek biti u okvirima današnjih predrasuda, pa iznio primjer rješavanja građevinske dozvole za jednu česticu u Splitu nakon čak 29 godina. Dani arhitekata 3.0 održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović a nastavljaju se sutra nizom predavanja i panela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije