Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Oliver Frljić: Pero Kvržica nas i danas uči o općem dobru

'21.01.2011. Zagreb- proba predstave Druzba Pere Kvrzice u reziji Olivera Frljica koja se odrzala u kazalistu Zar ptica-redatelj Oliver Frljic Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
24.01.2011.
u 20:17

Puno veselja, akcije, dobre glazbe i pjevanja, vesela družina i mlin koji govori – to je nova Frljićeva Družba...

Kada dvojica kolega koji su gledali dio probe za predstavu Družba Pere Kvržice, nastalu po legendarnom romanu za djecu Mate Lovraka, nakon prvih nekoliko scena zaključe da svakako moraju odvesti svoje klince, jasno je da kazalište Žar ptica u rukama ima novu hit predstavu za djecu. Premijera je 1. veljače, a svima poznata priča, uz koju su odrastale generacije, smještena je u neko "neodređenije" vrijeme kako bi bila što bliskija današnjim klincima. Za to je najzaslužniji redatelj Oliver Frljić, koji kaže da se prihvatio Pere jer je to, uz roman Orlovi rano lete Branka Ćopića, knjiga koja je obilježila njegovo djetinjstvo.

Glumci iz sapunica

– Današnji klinci i ne znaju što je to mlin, nisu vidjeli kravu, seoski život im je stran. No, važno im je prenijeti ideju, a to je priča o slozi, zajedništvu, radu za opće dobro – govori Frljić. Upravo je njegova inovacija za ovo uprizorenje Pere Kvržice da mlin govori te da on mlade gledatelje (predstava je namijenjena djeci od sedam godina i više) vodi kroz cijelu priču. Predstava je vesela, s mnogo glazbe i pjevanja, a u njoj nastupaju mladi glumci, mahom još studenti Akademije dramskih umjetnosti. No, to su i djeci dobro poznata lica s malih ekrana jer su se gotovo svi okušali u domaćim sapunicama. Na pitanje je li za predstavu loše kada djeca u publici prepoznaju neki lik iz TV serije Frljić kaže:

– Imali smo takvu situaciju i kada sam ovdje radio Strah u Ulici lipa, ali to je dječje čuđenje koje brzo prođe kad ih priča prikuje za scenu. Nositelj ove priče mladi je Zoran Pribičević u ulozi Pere Kvržice.

Miljama od Gormita

– Bilo nas je tridesetak na audiciji koju je Žar ptica imala za ovu predstavu. Jako sam se razveselio kada mi je Oliver javio da sam dobio ulogu Pere. Sada sam na petoj godini Akademije i Mladen Vasary mi je profesor. Odmah sam se najavio na posebne konzultacije jer ipak je on bio prvi Pero, onaj filmski. U svakom slučaju drago mi je da će i današnji klinci gledati ovu priču jer je ona nešto sasvim drugačije od onoga što gledaju svaki dan, miljama daleko od Gormita i sličnih čudovišta – kaže Zoran.

Komentara 7

KR
krilnik2
00:18 25.01.2011.

Lovrak je pisao budalarije za odgoj \"pionira\"!

OB
-obrisani-
02:12 25.01.2011.

Branko Copic mozda nije obiljezavao djetnjstvo hrvatima u dijaspori...ali nama u Hrvatskoj JE! Od \"Jezeve kucice\" koju je svaki trogodisnjak znao napamet pa na dalje.

LA
lauranobilis
23:03 24.01.2011.

Još jedna bosančina koja nam kroji kulturu (\"uz roman Orlovi rano lete Branka Ćopića, knjiga koja je obilježila njegovo djetinjstvo\"). Hrvatima Ćopić nije obilježavao djetinjstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije