Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u nastajanju

'Od roka do baroka' s kostimografkinjom Dženisom Pecotić

19.10.2021.
u 14:19

Zavirili smo u pripreme izložbe koju u Galeriji Kranjčar priprema povodom 40 godina karijere, a kostime nosi model Josip Tešija

Već smo pisali o izložbi u nastajanju poznate kostimografkinje, dizajnerice, umjetnice tekstila i odjeće Dženise Pecotić. Naime, za izložbu planiranu 2022. u Galeriji Kranjčar, priprema niz kostima kojima će odjenuti lutke manjih dimenzija, a povod tom događaju je dvostruki - njen okrugli rođendan i 40 godina karijere.

Ponovno smo zavirili na set na kojem nastaju izlošci kostima za odrasle koje ćemo također vidjeti na izložbi, a koje i ovaj put nosi njen model Josip Tešija. Fotografije koje sada nastaju na izložbi će biti prikazane poput reljefa ili piramide koja ulazi u prostor galerije, a nastat će slaganjem istih fotografija različitih dimenzija, jedne ispred druge. Želim ući u prostor, kaže Dženisa Pecotić, neću plošnu priču jer ja sam u svojoj biti čovjek koji se bavi volumenom. O predstojećoj izložbi je kazala:

- Sljedeće godine imam dvije obljetnice. Jedna je, ako je to uopće pristojno reći, 70. rođendan, a druga je 40 godina mojeg rada. Godine 1982. postala sam članica ULUPUH-a i to računam kao početak svoje karijere. Tim povodom, kako ste rekli, pripremam izložbu u Galeriji Kranjčar koja će biti sastavljena isključivo od novih radova, a odlučila sam da ti novi radovi budu prikazani na onim malim lutkama koje slikari koriste kada uče slikati ljudske proporcije.

Radim ih tako da ću ih većinom stavljati na slikarska platna na kojima će one djelovati poput nekih reljefa. A kako si za svaku izložbu zadam zadatak u kojem moram biti dosljedna, ovaj put je moja dosljednost da sve na lutkama radim od materijala koji nisu kupljeni već su nađeni po mojim ormarima ili ormarima mojih prijatelja i imali su neku sasvim drugu namjenu prije no što su postali objekti na mojim lutkama. Kako je moja tema nešto što bi se moglo nazvati 'od roka do baroka', jer velika sam zaljubljenica u baroknu glazbu, onda ću cijelu izložbu interpretirati tako da će sve vuči na neku vrstu baroka na današnji način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije