Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Od kojeg sindroma patite ako ste uvjereni da ste Isus?

U MSU danas je projekcija dokumentarnog filma "Looking for Jesus" poljske umjetnice Katarzyne Kozyre
05. prosinca 2019. u 10:40 3 komentara 1086 prikaza

Katarzyna Kozyra, jedna od najkontroverznijih suvremenih poljskih umjetnica, gostuje danas u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će premijerno prikazati dokumentarni film "Looking for Jesus“ sa svog putovanja Jeruzalemom.

Snježana Pintarić Dugogodišnja ravnateljica MSU o novom stalnom postavu muzeja iz zbirke od 14 000 umjetnina

Kroz format dokumentarca s elementima putopisa i umjetničkog filma autorica na tom putovanju istražuje tzv. Jeruzalemski sindrom, privremeno psihijatrijsko stanje u kojem hodočasnici vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure, kao i psihološke mehanizme vjere te načine izgradnje vlastite percepcije stvarnosti.

"Film je dio njezinog dugogodišnjeg umjetničkog istraživačkog projekta koji se odvija u Jeruzalemu i kroz koji umjetnica beskompromisno i otvoreno progovara o vjerskim i religijskim pitanjima", ističe se u najavi premijerne projekcije, koja će se održati u Dvorani Gorgona, nakon čega slijedi razgovor s umjetnicom.

Radovi i fotografije Katarzyne Kozyre, uz brojne kulturološke i povijesno-umjetničke reference, kombiniraju elemente slikarstva, kazališta i performansa.

"Kozyra kroz svoj rad istražuje područje kulturnih tabua povezanih s čovjekovom tjelesnošću, kao i stereotipe i oblike ponašanja koji su ugrađeni u naš društveni život. U svakom od svojih djela krši te tabue, riskirajući negodovanje javnosti", ističe se u najavi.

Umjetnica je rođena 1963. u Varšavi gdje je diplomirala na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti 1993., instalacijom "Piramida životinja“, koji je zapanjio tadašnju poljsku medijsku javnost. Njezini rani radovi potaknuli su rasprave o ulozi umjetnosti u društvenom dijalogu te su postali presudni za razvoj novog umjetničkog pokreta poznatog kao poljska "kritička umjetnost“.

Neka od djela iz njezinog opusa su video instalacija "Ritual proljeća“, koja se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela 20. stoljeća, te projekt "In Art Dreams Come True“ (2003. - 2008.). Od 2012. radi na projektu "Looking for Jesus“.

David Attenborough LEGENDA Sir David Attenborough: Otac dokumentarnih filmova o prirodi

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama, poput Venecijanskog bijenala, te imala brojne samostalne izložbe diljem svijeta.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • marcel:

  ak si umisliš da si napoleon, isus krist, ili nešto slično, onda si bolestan u glavu... ak imaš sasvim dobro muško tijelo a umisliš si da si žensko onda nisi lud nego je problem u tvom tijelu, vele...

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  i stvarni vjernici su u stanju pomjerene svijesti , opčinjenosti idoloma kao rezultat dugotrajnog ponavljanja tih mantri

 • Avatar ShuPac
  ShuPac:

  ne znaš tko je u većem stanju poremećen svijesti. ovi koji su si uvrtili u glavu da su Isus ili ovi koji vjeruju u te biblijske ličnosti a čim izađu iz Crkve zaborave 10 božjih zapovijedi i kreću s krađom, ... prikaži još! sliovanjima, prevarama, i tako dalje...