Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski program

Obilježen Dan dvorane Lisinski, predsjednički kandidati nisu se pojavili

Foto: Tugomir Hrabrić/KDVL
1/2
VL
Autor
Denis Derk
01.01.2020.
u 10:48

Dan dvorane Lisinski obilježen programom isključivo hrvatskih autora i glazbenika.

Bez uobičajenih silvestarskih valcera i polki, s hrvatskom glazbom i hrvatskom glazbenom kako skladateljskom tako i izvođačkom reprezentacijom, Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” proslavila je svoj dan. – Nije bilo lako napuniti dvoranu samo s hrvatskim programom – bio je, kao i uvijek, iskren ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević koji je na početku koncerta publici zahvalio na masovnom dolasku.

Oduševljenje Zrinjskim

Spomenuo je i da su na slavljenički koncert pozvali i dvoje kandidata za predsjednika Republike jer “dvorana Lisinski ima sigurno najbolji program”. Kandidati se, naravno, nisu odazvali, ali publika nije propustila proslaviti Dan dvorane koji se tradicionalno veselo i razigrano obilježava još od 1973. godine kada je Lisinski prvi put otvorio vrata zagrebačkoj publici koja zna biti kritična ali i zahvalna te već četiri i pol desetljeća doslovno hodočasti u svoju najveću koncertu dvoranu, katkad po kocku vedrine, katkad po kocku sjete i nostalgije.

Pred Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” koji je uvježbao njegov dugogodišnji umjetnički voditelj Luka Vukšić stao je iskusni dirigent Ivo Lipanović. I kao što je popularni ciklus Lisinski subotom ove godine otvoren koncertom na kojem su se mogla čuti isključivo djela Vatroslava Lisinskog, tako je i ovogodišnji koncert za Dan dvorane bio posvećen djelima Lisinskog, Ivana pl. Zajca, Blagoja Berse, Josipa Štolcera Slavenskog, Natka Devčića, Jakova Gotovca, Krešimira Baranovića, Josipa Hatzea, Frana Lhotke i Borisa Papandopula. Publika je posebno toplo (i očekivano) pozdravila furiozni finale opere “Nikola Šubić Zrinjski” u kojem su uz srčani zbor srčano nastupili i bariton Ljubomir Puškarić kao danas vodeći hrvatski Zrinjski te sopranistica Valentina Fijačko Kobić i tenor Domagoj Dorotić. Puno je odobravanja izazvala i s pravom omiljena “Himna slobodi” iz Gotovčeve scenske glazbe za pastirsku igru “Dubravku” kojom se tradicionalno pred crkvom sv. Vlaha otvaraju Dubrovačke ljetne igre. Primadonskim zapjevom imponirala je i mezzosopranistica moćna i stamena glasa Ivana Srbljan izvodeći “Odu zemlji” iz Gotovčeve opere “Mila Gojsalića” koju je proslavila Ruža Pospiš Baldani, baš kao što je i simpatije publike osvojila mlada sopranistica Antonia Dunjko u virtuozno skladanoj ariji Muhe “Kad me pitaš, a ti znaj” iz trećeg čina opere “Rona” Borisa Papandopula.

Domoljubne popijevke

Publika je čula i dvije popijevke, i to u odličnim izvedbama Valentine Fijačko Kobić koja je otpjevala “Serenadu” Josipa Hatzea te Domagoja Dorotića koji je otpjevao poznatu domoljubnu popijevku “Domovini i ljubavi” Ivana pl. Zajca u obradi Frana Lhotke. A posebnu pohvalu zavređuje već spomenuti Ljubomir Puškarić koji je s puno osjećaja i urođene muzikalnosti izveo Kuma Martina iz ciklusa pjesama “Z mojih bregov” Krešimira Baranovića.

Boje orkestralne hrvatske glazbe branili su Lisinski s uvertirom opere “Porin”, Dora Pejačević s trećim stavkom Scherza iz Simfonije u fis-molu, Blagoje Bersa s uvijek rado slušanom “Idilom za simfonijski orkestar” te Natko Devčić s prpošnim “Finalom” iz Istarske suite. Hvaljeni orguljaš Pavao Mašić duhovito je i upućeno za orgulje obradio uvertiru opere “Ljubav i zloba” Vatroslava Lisinskog te tako publici omogućio uživanje i u orguljskom zvuku kojim se diči slavna zagrebačka dvorana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije