Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obersnel pisao Hasanbegoviću

Zašto je riječko kazalište dobilo manje novca od osječkog, splitskog i varaždinskog?

Vojko Obersnel
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
27.04.2016.
u 21:43

Prvo pismo poslano je prošlog tjedna, odmah po objavi odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj. Iz tog objavljenog dokumenta vidljivo je drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište u ovoj godini u odnosu na 2015., navodi se u priopćenju.

Zbog smanjenja sredstava za HNK Ivana pl. Zajca i za izdavačku kuću Edit zbog čega je dovedeno u pitanje izlaženje lista La Voce del Popolo, središnjeg dnevnika za pripadnike talijanske manjine, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je dva pisma ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Obersnel od ministra traži pojašnjenje takvih odluka. 

U pismu poslanom prošli tjedan, odmah po objavi dokumenta o odobrenim sredstavima Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj, Obersnel je naveo kako je u odnosu na 2015. u ovoj godini vidljivo drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište.

Navedene brojke teško se mogu tumačiti uštedama jer je istovremeno značajno povećan iznos za financiranje osječkog HNK, ali i splitskog i varaždinskog. S obzirom na raniju najavu Ministarstva kulture i sastanak održan u Zagrebu na kojem je jasno rečeno da je ministarstvo svjesno nužne podrške koju Rijeci treba pružiti s obzirom na ponesenu titulu Europske prijestolnice kulture, ovakvo smanjenje sredstava nacionalnoj kazališnoj kući u Rijeci, u prvoj godini provođenja projekta EPK, zabrinjavajuće je i nejasno - napisao je Obersnel ministru.

Pojašnjavajući da projekt EPK 2020. nije vezan za tu godinu već je njegova uloga pozicionirati Rijeku na mapi gradova kulture tijekom godina koje prethode, ali i nakon 2020., u svom pismu Hasanbegoviću izražava nevjericu i sumnju u ispravnost objavljenog dokumenta, s obzirom na nelogičnost poruke koja se šalje takvim rasporedom financijskih sredstava. 

Drugo pismo ministru Obersnel je uputio danas i u njemu reagira na smanjenje novca koja su se dosad doznačavala izdavačkoj kući EDIT od strane ministarstva.

- Prema ministrovim izjavama, ubuduće ta sredstva neće uopće biti planirana u Ministarstvu kulture, ali je nejasno gdje će i na koji način biti planirana, odnosno, može li Ministarstvo kulture utjecati na osiguranje i doznačavanje tih sredstava putem Ureda za nacionalne manjine - kaže Obesrnel podsjećajući da je autohtona talijanska manjina u Rijeci važan dio identiteta grada i ujedno predstavlja ideju multikulturalnosti kao bogatstva Hrvatske.

- Stoga je doveđenje u pitanje izlaženja dnevnika La Voce del Popolo vrlo problematično u kontekstu određenja Hrvatske kao zemlje koja odgovorno i s ponosom skrbi o pripadnicima nacionalnih manjina zatupljenih u našoj zemlji. - poručio je u pismu ministru Obersnel.

Odluku o uskraćivaju financiranja La Voce del Popola osudila je danas i Lista za Rijeku i zatražila da premijer Orešković hitno preispita ministrovu odluku.

- Umjesto društva različitosti, tolerancije, suživota i slobode govora, kakvo nastojimo graditi u Rijeci i na Kvarneru, nastoji nam se nametnuti ksenofobna zajednica u kojoj svi moramo izgledati i misliti isto - naveli su iz Liste za Rijeku.

O slučaju talijansog dnevnika očitovao se i IDS. Uz oštru osudu ministrove odluke iz IDS-a su poručili da je uskraćivanje sredstava Editu napad na temeljne vrijedsnosti koje IDS baštini i promiče.

- To je atak na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju. Ali što je još gore,  to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi  hrvatskog društva -  poručili su iz IDS-a.

Komentara 33

Avatar delminium
delminium
18:46 27.04.2016.

Pisao? Pa nek piše na Dedinje. Naš ministar apsolutno racionalno koristi proračun Ministarstva kulture. Hasanbegoviću samo deri dosta je komunjara na proračunu.

Avatar delminium
delminium
20:08 27.04.2016.

Komunistima su jako drage nase kune... a gdje su njihovi dinari.

DM
dr_max
20:20 27.04.2016.

Tvom Frljiću se ne treba plačati za nerad i vrijeđanje. Ministar ima podršku 100%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije