Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrane ukusa

Ne ostaje nam drugo nego braniti pravo turbofolka da slobodno nastupa

Zarko Basic/PIXSELL
20.03.2023.
u 15:23

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Netko je jednom rekao da se povijest uvijek ponavlja ispočetka, ali svaki puta sve gore. Tako je bilo i kad je krenula priča o "zabranama cajki" pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, a zatim i osječkog Ivana Radića koji je najavio da Osijek neće biti zamjenski grad za pulski koncert narodne glazbe, nakon što su organizatori najavili takav plan.

No mnogi su i ovom prilikom polupali lončiće i pomiješali kruške i jabuke. Prije svega, u demokratskom društvu bilo kakve proizvoljne zabrane ukusa ne dolaze u obzir, a pogotovo ne ako iza njih stoji gradonačelnik koji bi, valjda, trebao imati i funkciju "higijeničara duha", te svojim vijećima i komisijama određivati što je ili nije dopušteno slušati na nekom području.

Prije svega fantomska priča o "cajkama" ili turbofolku ovdje ne drži vodu, jer radilo se o planiranom koncertu narodne glazbe. No problem očito nije u tim terminološkim zabunama, nego pokušaju da se smanji uvoz srpskih izvođača koji pune hrvatske dvorane. U kojima zarađuju i domaći organizatori i zaposleni, pa se ovakvi gradonačelnički pothvati odražavaju i na ekonomsku situaciju uključenih više nego na željenu "duhovnu obnovu" puka koji gradonačelnik navodno brani od neukusa.

No tog neukusa oko nas ima koliko hoćete, i to hrvatskog, pa je licemjerno zabranjivati uvozne "narodnjake" dok ovi domaći čine posve istu stvar i prolaze "nekažnjeno". Ironiziram, ali procjenjivanje ukusa ili neukusa nikako nije u domeni gradonačelnika ili bilo kakvih komisija, jer te će iste komisije ili gradonačelnici uskoro doći i po neke "vaše" omiljene izvođače.

Nije trebalo dugo čekati, pa se već nekoliko dana poslije pojavio zahtjev člana Gradskog vijeća Kutine, HSS-ovca Dragutina Vagnera, da se zabrani koncert heavy metal "sotonista", a riječ je o grupi Heretic Feast koja ima zakazan nastup u Kutini 8. travnja.

Što je opet bila repriza davnih pokušaja iz devedesetih kada su se pokušavali zabraniti neki heavy metal i gothic bendovi zbog navodne "službe" tamnim snagama Vraga. Iako se, i djeca iz publike to znaju, zapravo radi o stripovskim, prilično naivnim i nimalo opasnim muzikantima sklonim tamnoj scenografiji zbog koje se sami sebi čine važnijima.

S druge strane, kako bismo reagirali da u Srbiji, ili bilo gdje drugdje, neki gradonačelnik zbog svojih proizvoljnih stavova zabrani dolazak nekog hrvatskog izvođača, a znamo da mnogi iz Hrvatske nastupaju u Srbiji i šire te tamo pristojno zarađuju? Gradonačelnici egzekutori ne smiju propisivati zabrane i procjenjivati tuđe ukuse, zabrane se mogu odnositi samo na sudskim postupkom donesene prav(n)ovaljane odluke, ali tu već govorimo o području vrijeđanja, prijetnji i sličnih agresivnih poruka.

Gdje su danas uopće "narodnjaci" ili njihova suvremena izvedenica turbofolk?

Tu oko nas, u undergroundu ili "podzemlju", jer turbofolk nećete čuti i vidjeti na vodećim televizijskim i radijskim programima, ali je njegova prisutnost jasna svakome tko ode malo dalje od središta grada i pojavi se na svadbi ili u prostoru nekog opskurnijeg kluba, po naški birtije. Ima ga i u centru Zagreba oko dva sata poslije ponoći. Hibridni zvuk pop-glazbe križane s turbofolkom moguće je čuti i na nastupima mnogih koji pune Arenu Zagreb. Pritom je osnovna pogreška smatrati kako mi "uvozimo" turbofolk, jer domaći kraljevi i kraljice estrade sasvim otvoreno koriste sličan zvuk, senzibilitet i mentalitet.

Drugim riječima, imamo dovoljno vlastitog turbofolk kiča pa ne trebamo kriviti susjede.

I radio Extra FM pojavio se upravo kao tržišna ispostava takvog zvuka, prema kojemu je i "stari" Narodni radio postao jasna distinkcija između "narodnog" i "narodnjačkog". Ukratko, svatko ima pravo slušati što hoće i za svoj novac kupovati ulaznice za koncerte koje želi vidjeti i čuti. Sve do danas "narodnjačka" matrica (p)ostala je najširi zajednički nazivnik neukusa domaće masovne publike, spremna za upotrebu čim se okupi šire društvo na nekoj svadbi ili rođendanu, a bome su i gradonačelnici, sportaši i političari znali biti snimljeni kako plešu po stolovima ili na svojim playlistama imaju – narodnjake.

I to ne bi trebao biti naš, nego njihov problem, a naš problem, voljeli turbofolk ili ne, postaje samo u trenutku kad netko politički moćan ishitrenim izjavama i djelovanjem pomisli da može zabranjivati bilo koga ili što i propisivati javni ukus onako kako njemu odgovara.

U tom trenutku možete očekivati da će netko drugi sutra zabraniti nešto što je vama po volji.

Pa vam, ako ste iole racionalni, preostaje samo s gnušanjem odbiti takve postupke, makar to značilo i obranu prava narodnjaka te turbofolk i sličnih izvođača da slobodno nastupaju ondje kamo su pozvani ako na tržištu postoji potražnja.

Komentara 25

TO
tolitol
15:58 20.03.2023.

Kad se zabranjivalo Thompsona (koji, usput rečeno, uopće nije moj glazbeni ukus), svi ste šutjeli. Sad se zabranio šund s istoka, ali je vaša poruka drukčija. Naša ljevica bi zato konačno trebala i ovdje odbaciti bilo kakav monopol na tobožnje promicanje zapadnih vrijednosti kao što ih je odbacila kad je nedavno uskratila pomoć Ukrajini. Priznajte konačno da sve promatrate kroz prizmu tzv."jugosfere" pa i pod cijenu obrane turbofolka. Sve ostalo je bacanje prašine u oči.

PE
Pentagon
16:21 20.03.2023.

Ako nešto treba zabraniti onda su to cajke!

KO
kompakt
16:45 20.03.2023.

Hitno zabraniti uvoz smeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije