Naslovnica Kultura Kazalište

Moramo li biti pijani da priznamo da je ljubav važna?

Pijanstvo je ovdje samo maska, preko koje se likovi mogu ohrabriti i kazati istine koje čak ni sami sebi ne smiju trijezni priznati, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive
13. lipnja 2016. u 12:57 0 komentara 195 prikaza
Redatelj Boris Liješević
Foto: Boris Ščitar

Nakon što je protekli vikend na 40. Danima satire Fadil Hadžić prošao u znaku Slovenaca - vidjeli smo Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane s čak dvije predstave "Kralj Ubu" i "Demokracija", u završni tjedan festivala (svečana dodjela nagrada i svečano zatvaranje je u nedjelju, 19. lipnja) uvode nas gosti iz Beograda. Atelje 212 dolazi s predstavom "Pijani" koju prate sjajne kritike i renome trenutno najvećeg kazališnog hita u Srbiji.

"Pijani" su najnovija drama jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i europskih suvremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeva. Događa se negdje na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada... Na okupu je četrnaest junaka (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj suvremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), a svi su zbog različitih razloga i povoda -  pijani. Međutim, to pijanstvo je samo maska, preko koje se oni mogu ohrabriti i kazati istine koje čak ni sami sebi ne smiju trijezni priznati, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive. U tom "kolektivnom monologu" neki od njih ipak dolazi do spoznaje da na svijetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vrijedi živjeti, a to su ljubav i nada. "Pijani" sadrže u sebi opomenu i poziv svima nama da se više ne bojimo i da se konačno prepustimo životu - da se prestanemo bojati voljeti, opraštati, da mijenjamo sebe i svijet oko sebe. Pijani su filozofska komedija o otkrivanju i samospoznaji.

"Pijane" je režirao Boris Liješević, jedan od trenutno najzanimljivijih redatelja regije, čija smo djela u Hrvatskoj gledali u ZKM-u ("Mirni dani u MixingPartu") i  HNK Zagreb ("Bella figura"),a igraju: Marta Bjelica, Nebojša Ilić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Svetozar Cvetković.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.