Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Milijuni eura čekaju nove, svježe ideje

30. svibnja 2019. u 11:28 0 komentara 494 prikaza
Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture
Foto: Ivana Krušec Rubić
Pogledajte galeriju 1/10

Još u vremenima prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju slušali smo sa svih strana o mističnim europskim fondovima i projektima, škrinjama s blagom koje EU iz nekog razloga dijeli svima, besplatno. Slušamo i dalje o njima, uglavnom u pozitivnom kontekstu – uz povremeno zanovijetanje o probijanju kroz gustu džunglu europske birokracije. Mnogi su ih kulturnjaci čak bijesno spominjali u jeku prosvjeda protiv rezova u kulturi: “Zar ću i za penziju morat pisat aplikaciju?” poručivao je jedan plakat. Danas su ipak malo manje misteriozni i mnogo dostupniji, neki su slavni, dok su drugi nešto manje poznati. Jedan od nepoznatijih je i program Europske unije pod nazivom Kreativna Europa, namijenjen kulturnom i audiovizualnom sektoru, a vrijedi 1,46 milijardi eura – što je najveća svjetska potpora za kulturne i kreativne industrije, ali ipak manje od budžeta Erasmusa od vrtoglavih 16 milijardi, na račun kojeg mnogi mladi danas putuju Europom i upoznaju vršnjake sličnih profesionalnih i drugih afiniteta. Na službenim stranicama Kreativne Europe javno su dostupni kriteriji za pristup svim njihovim natječajima, među kojima je i onaj za razvoj videoigara, ali i književne prijevode, potpore za filmske festivale te mobilnost umjetnika i kulturnih radnika.

Regionalni dani EU fondova u Šibeniku PROMO Regionalni dani EU fondova u Šibeniku

Promocija programa

No kako se zapravo provode i kako funkcioniraju programi Kreativne Europe? Podijeljeni su na dva potprograma – Kultura i MEDIA, a u Hrvatskoj koordinaciju tih programa provode dva ureda: Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture te Desk MEDIA pridružen HAVC-u. 
Njihov je glavni i jedini cilj promocija programa Kreativne Europe i komunikacija prema kulturnom sektoru o tome koje mogućnosti on nudi. U oba hrvatska deska možete zatražiti pomoć u notorno kompliciranim prijavama na projekte, a oni na neki način služe i kao “veza s centralom” i programi se uz njihovu podršku prijavljuju direktno EU Agenciji za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu.

– Pomažemo u promociji projekata i širenju informacija, a budući da je za prijavu na Kreativnu Europu najčešće potrebno imati partnere, komuniciramo s čitavom mrežom deskova i spajamo kulturne operatere. Držimo radionice, edukacije, individualne konzultacije, infodane, okrugle stolove i svim raspoloživim sredstvima promoviramo program – ispričala nam je voditeljica Deska Kreativne Europe za kulturu Anera Stopfer.

Ministarstvo kulture Izvještaj o hrvatskoj kulturnoj politici koji čekamo dvadeset godina

Specifičnost hrvatskog deska jest što provodi program sufinanciranja projekata, što znači da EU za jedan projekt daje određen postotak sredstava, a Ministarstvo kulture sufinancira čitav drugi dio. Za sve projekte koji prođu na europskoj razini desk će se pobrinuti za ostatak sredstava te dalje pomagati i pratiti ih do realizacije.
Trenutačni programski ciklus “težak” milijardu i pol eura traje od 2014. do 2020. godine. Za vjerovati je da će se budžet idućih godina još i povećati budući da su kulturna i kreativna industrija među najbrže rastućim u Europi. Samo u Hrvatskoj je do kraja 2018. godine 120 različitih projekata povuklo 5,743.829,28 eura!

Kreativni ambasadori

Kako bi podigli svijest o Kreativnoj Europi i širu javnost informirali o prilikama koje nudi, Desk Kreativne Europe pokrenuo je i akciju Kreativne suradnje.

Prva Kreativna suradnja pod vodstvom Vedrana Klemensa | Autor : Marija Gašparović, Petar Santini Foto: Marija Gašparović, Petar Santini Prva Kreativna suradnja pod vodstvom Vedrana Klemensa

– Kreativnu suradnju započeli smo s Vedranom Klemensom, grafičkim ilustratorom koji je održao radionicu digitalne ilustracije Čitav taj program započeli smo s idejom da dopremo do mladih snaga, profesionalaca u kulturi, potencijalnih korisnika programa i da im ilustriramo što zapravo nudi Kreativna Europa organizirajući aktivnosti i događanja, a finalne produkte koji se tamo stvore koristimo za daljnju promociju njih i programa – kaže Stopfer.

Osim programa Kreativne suradnje, u Ministarstvu svakog mjeseca biraju novog ambasadora koji postaje svojevrsni maneken Kreativne Europe. Odreda su to umjetnici i kulturni radnici koji razumiju funkcioniranje EU fondova, a svojim radom potiču na otvoreno razmišljanje, inovativnost i suradnju, baš kao što i moto deska glasi: Zamisli, Stvaraj, Podijeli.

Okrugli stol Kultura su film, kazalište, knjige, ali i videoigre i Facebook poezija

Prva kreativna ambasadorica bila je Helena Sablić Tomić, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku koja je povukla sredstva iz Kreativne Europe za lutkarski projekt All Strings Attached. Slijedili su glumac Edvin Liverić, predstavnik u europskoj kazališnoj mreži Aerowaves, Marina Paulenka i Morana Matković iz udruge Organ vida, Goran Golovko, intendant HNK Split koji sudjeluje u EU projektima HERITART i Opera InCanto te mnogi drugi. Posljednji od njih bio je Slaven Kosanović, poznatiji kao Lunar, koji je organizirao i drugu Kreativnu suradnju, 
 radionicu crtanja grafita na Graffiti ranču u Legradu. Na radionici su sudjelovali umjetnici Hana Hanak, Alba Miočev, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dino Cvetinić Elex te su zajedno oslikavali jedan zid na ranču.

– Drago mi je da sam imala priliku sudjelovati jer je Graffiti ranč pokazao da nije bitno jesi li u velikom gradu ili na selu, već je bitno unositi boje svugdje i imati ljubav za ono čime se baviš – rekla nam je o svojem iskustvu umjetnica Alba Miočev.
A europski fondovi čekaju i traže upravo autore 
poput nje.

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture
1 / 8
Kreativni ambasador Goran Golovko
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.