Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Izvještaj o hrvatskoj kulturnoj politici koji čekamo dvadeset godina

24. svibnja 2019. u 14:06 0 komentara 329 prikaza
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon gotovo dvadeset godina zatišja, Ministarstvo kulture krenulo je u izradu doista potrebnog Izvještaja o hrvatskoj kulturnoj politici. U ožujku je tako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Ministarstvu okupila domaće stručnjake koji će raditi na dokumentu. Urednice Izvještaja su dr. sc. Aleksandra Uzelac, dr. sc. Dea Vidović (inače ravnateljica Zaklade Kultura nova) i dr. sc. Romana Matanović Vučković. Što je cilj projekta?

Okrugli stol Kultura su film, kazalište, knjige, ali i videoigre i Facebook poezija

Sagledati trenutno stanje

– Na temelju dostupnih podataka izradit će se analiza po područjima i sagledati trenutno stanje u pojedinim područjima, identificirati ključna pitanja te dati procjena razvojnih trendova, prepreka, izazova i potencijala u različitim područjima kulture i kulturne politike. Ministarstvo je predložilo strukturu sheme koja će voditi autore u njihovim analizama kako bi mogli napraviti i usporedbe pojedinih područja. Rezultat ove analize stanja treba biti publikacija u kojoj se na pregledan način mapiraju i procjenjuju razvojni trendovi, prepreke, izazovi i potencijali kulturnog razvoja u Hrvatskoj. Namjera je da ovakva snimka stanja hrvatske kulturne politike posluži kao temeljni dokument koji će osigurati uvide za buduće nacionalne ili lokalne strategije iz različitih područja kulture te kao relevantna referenca u drugim istraživanjima različitih segmenata hrvatske kulture – ističu Ministarstvu.

Larisa Lipovac Larisa Lipovac: 'Imamo vrhunske znalce i ljude, nije mi jasno kako nitko od njih nije u politici'

Dvadeset godina nakon izrade Nacionalnog izvještaja i dalje smo suočeni s problemom nedostatka podataka te ćemo u ovoj publikaciji pokušati identificirati relevantne reference i postojeće izvore podataka te naznačiti gdje takvi izvori nedostaju. U uvodu publikacije definirat će se područja, predmeti, ciljevi i metodologija analize stanja te predstaviti razvojni trendovi Hrvatske od 1990. godine do danas. Prva cjelina odnosit će se na kulturnu politiku i njene instrumente poput organizacije i upravljanja, pravnih aspekta i propisa u području kulture, oblika financiranja i prostornih resursa za kulturni sektor te istraživanja i vrednovanja u stvaranju i provedbi kulturnih politika.

Promicanje raznolikosti

– Druga cjelina odnosit će se na područja kulturne politike, njeno nasljeđe i tradiciju. Iduća cjelina odnosit će se na koncept sudjelovanja u kulturi, dostupnost kulture i na djelovanje građana u kulturi kroz umjetničke organizacije i udruge u kulturi, amaterskom stvaralaštvu, kulturnim centrima te aspektima potrošnje, potrošačke kulture i društva – naglašavaju iz Ministarstva.

Kino Europa Vladimira Spindler Izložba kojom se opraštamo od kina Europa

Cjelinu će zaokružiti područje kulturne i kreativne industrije, međunarodne kulturne suradnje te umrežavanja i suradnje kulturnog sektora u Hrvatskoj poput suradničkih platformi i razvoja umjetničkih mreža.

– Zadnja cjelina bazirat će se na aktualnim temama kulturnog razvoja i kulturne politike te će obuhvatiti promicanje i zaštitu kulturne raznolikosti i politike uključivanja, uvjete rada u kulturi i politike zapošljavanja za kulturni sektor, potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima. Jedna od tema bit će i umjetničko obrazovanje i obrazovanje za kulturni sektor, razvoj digitalne kulture i procesi digitalizacije. Obuhvatit će se i kulturni turizam te kultura u programima Europske unije – ističu u Ministarstvu uz obećanje da se završetak rada na Izvještaju o hrvatskoj kulturnoj politici očekuje krajem ove 2019. godine.

Tajči Čekada Umjetnički paviljon Dok ljudi gladuju, Europljani bacaju milijune tona hrane

Ovaj bi dugoočekivani Izvještaj na kojem rade vodeći domaći stručnjaci trebao biti ugrađen i u temeljni nacionalni strateški dokument nazvan Nacionalna razvojna strategija Hrvatske 2030.

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.