Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kiparica Vlatka Škoro pomiče granice medija novim tehnološkim mogućnostima

Elektromotor u pokretnoj ruci te moćan valjajući bas uz pojačane akustične efekte stvaraju izuzetno sugestivnu atmosferu, piše između ostalog povjesničarka umjetnosti Ana Bedenko
31. ožujka 2015. u 17:02 0 komentara 503 prikaza
'pol čovjek, paul newman' vlatka škoro
Foto: Damir Žižić
Pogledajte galeriju 1/4

Mlada kiparica Vlatka Škoro u srijedu 1. travnja otvara izložbu "Pol čovjek, Paul Newman" u sklopu projekta "Oni dolaze" u Galeriji SC u 20 sati. Vlatka Škoro polaznica je postdiplomskog doktorskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti te u svome kiparsko-istraživačkom radu spaja osobni imaginarij hibridnih stvorenja s novim tehnološkim mogućnostima, pomičući granice samoga medija. Antropomorfno predimenzionirano biće nastanjuje naš prostor poput glasnika iz neke druge dimenzije.

" Noseći ljudska i životinjska obilježja on ne pripada ni jednom od dvaju svjetova i uvlači nas u svoj vlastiti prostor mita. Jež  je životinja bogata simbolikom, od proždrljivog stanovnika srednjovjekovnog imaginarija do mudrog i dobroćudnog šumskog zaštitnika čini se da je kadar u sebe primati nebrojena značenja. U folkloru i narodnim legendama često zauzima istaknuto mjesto, javlja se i u formi šumskog duha daidarabotchija u japanskoj  mitologiji, a u slavenskoj legendi o vjenčanju sunca i mjeseca jež spašava čovječanstvo od sveproždiruće sunčeve vatre....

Rad posjeduje snažnu kiparsku komponentu – riječ je o pravoj monumentalnoj skulpturi čija živa modelacija i vidljiv trag ruke naglašavaju mekoću i snagu tog golemog i pomalo nezgrapnog tijela koje se nadvija nad nama. Elektromotor u pokretnoj ruci te moćan valjajući bas uz pojačane akustične efekte stvaraju izuzetno sugestivnu atmosferu. Upravo u tom spoju tehnološkog i mitološkog leži prava vrijednost skulpture. Ovo stvorenje nije samo ljudsko-životinjski hibrid, ono je ujedno i spona između drevne duhovnosti šume i bioničkog svijeta tehnologije", dio je predgovora kataloga povjesničarke umjetnosti Ane Bedenko.

>> Kiparica koja spaja umjetnost, robotiku i umjetnu inteligenciju

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.