Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božić u plejeru

I neotesani punkeri pjevali su Djedu Mrazu

'British rock singer and actor David Bowie performs with American pop singer Bing Crosby for the TV special, \'Bing Crosby\'s Merrie Olde Christmas,\' London, England. (Photo by CBS Photo Archive/Cour
Foto: 'CBS Photo Archive'
1/4
26.11.2011.
u 12:30

Ove su godine pravi božićni “ziceri” albumi kanadske zvijezde Michaela Bubléa i kraljice pop intime C. King

Iako je u sam "DNK" popularne glazbe, a posebno u rock kao njen vitalni dio, ugrađen impulsivan otpor prema svemu tradicionalnom i "staromodnom", Božić je uvijek bio izuzetak kojemu su odolijevali samo rijetki. Još od šezdesetih, kad je Phill Spector postigao komercijalni, ali i kritičarski uspjeh pločom A Christmas Gift For You na kojoj je okupio neke od najboljih ženskih imena tadašnjeg pop-soula, Božić je postao i ostao povodom za neke od intrigantnijih domašaja i susreta u pop glazbi. Najbizarniji od svih nesumnjivo je onaj Davida Bowieja koji se na vrhuncu svoje kokainske faze, 1977., udružio s Bingom Crosbyjem u njegovoj posebnoj televizijskoj božićnoj emisiji Bing Crosby's Merrie Olde Christmas; nadahnuti art-rock "vampir" i dobrodušni Bing u sudaru svjetova! Zajedno su izveli "Little Drummer Boy" (koju je David ispočetka smatrao nedovoljno zanimljivom) u kombinaciji s temom "Peace On Earth", a sve to objavili u formi singla koji i danas zvuči... pa, pomalo nadrealno, ali vrijedan svačije pažnje.

"Najljepšem razdoblju u godini" albume su posvećivali čak i neukroćeni južnjački rockeri Lynyrd Skynyrd (pretprošlogodišnji Christmas Time Again), britanski progresivci Jethro Tull (The Jethro Tull Christmas Album), o Božiću su pjevali Elvis i Hendrix, Springsteen i Tom Petty, Sheryl Crow i John Denver, rapperi poput Run-DMC te mainstream zvijezde kao što su Celine Dion i Mariah Carey; čak su se i neotesani punkeri povremeno našli pozvanima nešto poručiti Djedu Mrazu, iako je album Punk Rock Xmas (razni izvođači, 1995.) s pjesmama poput "Daddy Drank Our X-mas Money", "Mr Grinch" i "There Ain't No Sanity Claus" vjerojatno zadnja stvar koju biste željeli pokloniti baki za Božić.

Naravno, praznici su nerijetko povod za besramno zgrtanje novca svuda, pa i pri odabiru božićne glazbe uvijek valja biti oprezan. No ovih se dana pojavilo nekoliko zapaženih albuma s potencijalom poticajnog prazničnog soundtracka pri čemu se u komercijalnom smislu najviše računa na učinak CD-a Christmas, kanadske croonerske superzvijezde Michaela Bubléa. Grammyjem ovjenčani 36-godišnji pjevač priložio je jednu novonapisanu skladbu, "Cold December Night", a ostatak je popunjen "školskim" odabirom božićnih standarda u rasponu od "Santa Claus Is Coming To Town" do "Silent Night". Raskošna produkcija koja nikoga neće iritirati i jazzirani orkestrirani aranžmani ovaj album pretvaraju u pravi božićni "zicer".

Novost na suvremenoj sceni odnosi se upravo na činjenicu da i u svijetu indie glazbe počinju izranjati slični prigodni projekti. Najbolju ovogodišnju božićnu indie-rock kolekciju potpisuje duo She & Him, odnosno glumica/kantautorica Zooey Deschanel u tandemu s američkim rock kantautorom mlađe garde M. Wardom. Naslovljen "Very She & Him Christmas", album ih predstavlja u pokušaju da izvuku "nove emocije iz starih božićnih pjesama". I na kraju, još dvije, makar sasvim različite, kraljice pop intime. Carole King proslavila je staru školu pop kantautorstva (sjećate se bestselera Tapestry?), a sada je napokon doživjela vlastitu božićnu posvetu kroz album A Holiday Carole. Njena uloga ovdje se svodi pretežno na reinterpretacije ne posve tipičnih standarda. No da bi pjesme koje ste čuli milijun puta opet zazvučale zanimljivo, mora ih dohvatiti netko s pravom dozom osobne karizme. Netko poput Carole, čije izvedbe sugeriraju da se i od toliko puta "pročitane" božićne glazbe još uvijek može iscijediti nešto čiste umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije