Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
globalni trend

Hollywood poludio za zviždačima! Oni su tema kino-hitova 2019.

Foto: IMDb
21.11.2019.
u 14:46

Tema zviždača postaje sve popularnija i na velikom ekranu, a ove godine snimljena su čak tri filma temeljena na istinitim događajima američkih i britanskih zviždača

Zviždači, ljudi koji su spremi žrtvovati svoje karijere, a ponekad i živote, kako bi javnosti razotkrili mračne tajne svojih poslodavaca, postali su moderni globalni fenomen. Zadnjih godina svjedočili smo istupima zviždača poput Edwarda Snowdena koji je svijetu otkrio da ih američka agencija NSA nemilo špijunira, uspio pobjeći i dobiti azil u Rusiji i Chelsea Manning, bivše američke vojnikinje koja je preko WikiLeaksa objavljivala tajne dokumente i videosnimke vezane uz rat u Iraku, a gotovo je osuđena za veleizdaju. Zato i ne čudi što se naša stvarnost odrazila i na filmsku umjetnost, a ove filmske sezone snimljena su čak tri visokobudžetna igrana filma o zviždačima. 

Dark Waters

"Dark Waters" triler je nastao prema seznacionalnom novinskom članku Nathaniela Richa objavljenom 2016. godine u New York Timesu. Članak pod naslovom "Odvjetnik koji je postao najveća noćna mora DuPonta", bavio se Robertom Bilottom, čovjekom koji je razotkrio jednu od najvećih afera trovanja kemikalijama u povijesti. Bilott, kojeg glumi Mark Ruffallo, otkrio je naime da najveća američka kemijska korporacija DuPont desetljećima truje stanovnike u saveznoj državi Virginiji ispuštajući u okoliš smrtonosne kemikalije. Film u kina dolazi u siječnju 2020. 

Offical Secrets

Politička dokumentarna drama "Official Secrets" s Keirom Knightley u glavnoj ulozi, prati godinu dana u životu Katherine koja je pustila u javnost povjerljive državne tajne. Zaposlena u GCHQ-u, Centru za komunikacije Velike Britanije, pokušala je spriječiti američku invaziju na Irak objavivši pismo iz NSA-a koje je dokazivalo da američka vlada lažira dokaze na temelju kojih je UN trebao odobriti napad na Irak. Film je izašao u kolovozu 2019. godine.

The Report

Uzbudljiva drama koja je izašla ovog rujna, također temljena na stvarnim događajima, "The Report" otkriva nevjerojatnu aferu mučenja zatvorenika koje je organizirala CIA nakon napada 11. rujna. Protagonista i glavnog zviždača koji je pet godina neumorno radio na razotkrivanju ilegalnih "tehnika ispitivanja" često i nevinih ljudi, tumači Adam Driver. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije