Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Hoće li u ratu razoreni Nikola Tesla ići u Rijeku ili Gospić?

Uništen u ratu pa obnovljen, kip Frane Kršinića već godinama čami u ljevaonici, a sada ga odjednom žele i u Rijeci i u Gospiću.
16. siječnja 2020. u 11:57 5 komentara 1367 prikaza
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/3

Tek nešto više od dva tjedna dijeli nas od 1. veljače i otvorenja EPK 2020 kojim Rijeka ulazi u fokus europske kulturne javnosti. U sklopu laskave titule, u gradu svega 156 km udaljenom od Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle, bilo bi primjereno predstaviti i jednog od najvećih znanstvenika svijeta. Sjajna zamisao kako to učiniti došla je od riječkog umjetnika Damira Čargonje Čarlija koji predlaže da se Rijeci u tu svrhu privremeno posudi zaboravljeni kip Nikole Tesle autora Frane Kršinića, koji je od 1981. do 1992. kada je u ratnom ludilu stradao od domaće mine, krasio Gospić.

hasanbegović protestira 'O umjetnosti neće odlučivati komesari' kaže Obuljen Koržinek o petokraki u Rijeci

Podrška gradonačelnika Obersnela

Ideja je naišla na potporu grada Rijeke, gradonačelnika Vojka Obersnela i EPK 2020 s težnjom da se kip postavi ispred osnovne škole Nikola Tesla na Klobučarićevu trgu i ondje ostane u vremenu trajanja projekta Rijeka EPK 2020. Zvuči jednostavno, no priča oko spornog spomenika duga je i puna zamki. Remek-djelo jednog od najboljih kipara koje je dala Hrvatska hibernira u Ljevaonici umjetnina ALU u Zagrebu još od 2006. godine, kada je zapelo u klupku nelogičnih objašnjenja zašto se ponovno odliveni kip ne može vratiti u Gospić.

– Cijela priča počela je te ratne 1992. kad je riječki umjetnik prof. Žarko Violić kao pripadnik Umjetničke bojne postrojbe boravio u Gospiću u vrijeme kada je Kršinićev Tesla razoren. Pokupio je dijelove skulpture sa željom da je sačuva i donio ih u Rijeku gdje su ih godinama čuvali u dvorištu scenografske radionice HNK Ivana pl. Zajca na Trsatu – započeo je priču Damir Čargonja Čarli pa nastavio:

– Priču 1999. opet pokreće Željko Kranjčević Winter inicijativom da se Tesline ostatke postavi na terasi prve pomoći Riječke bolnice, a instalacija se trebala zvati “Nikola Tesla na hitnom traktu”. Tada je to bilo tehnički neizvedivo. Teslini ostaci u centar pažnje ponovno dolaze 2004. godine, kada smo u riječkom Palachu u sklopu Festivala nove umjetnosti FONA odlučili prezentirati umjetnost 90-ih u Rijeci, a jedan od izložaka bila je i dokumentacija spomenutog projekta o Tesli i to u povodu obilježavanja 150. godišnjice njegova rođenja. Zamijetio nas je i kontaktirao i tadašnji ministar kulture Božo Biškupić i tražio da komade spomenika vratimo u Zagreb kako bismo skulpturu pokušali ponovno odliti. To smo i učinili, ali pokazalo se da joj nema spasa zbog čega je u Beogradu za izradu nove identične skulpture uzet novi otisak s tamošnjeg Kršinićeva spomenika postavljenog 1963. – kaže Čarli, ističući da je još jedan takav Kršinićev Tesla 1976. postavljen na slapovima Niagare. Proces skidanja otiska negativa trajao je šest dana. Kalupi su dovezeni u Ljevaonicu u Zagreb, napravljen je pozitiv u gipsu te je 2006. izliven novi Tesla u bronci, a postupak je stajao oko 150 tisuća eura. I od tada ništa.

Samo je željezni kostur ostao od Kožarićeve instalacije “Stog sijena” na riječkome Trgu 128. brigade Hrvatske vojske SLIJEDI PRIJAVA Pronađen potpaljivač skulpture "Stog sijena" u Rijeci

O povratku Kršinićeva Tesle u Gospić oštro se 2014. raspravljalo i u Saboru pri donošenju odluke o proglašenju nacionalnog dana Nikole Tesle kada je Damir Kajin smatrao da je spomenik srušen zato što nije bio “dovoljno hrvatski”, a Milorad Pupovac otišao je i dalje pa je ustvrdio da će SDSS podržati proglašenje nacionalnog dana Tesle kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik vratiti gdje je bio, na središnji gradski trgu u Gospiću.

– Bivši gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić pojasnio je svojevremeno da je vraćanje Tesle u Gospić nemoguće jer je bivši trg Nikole Tesle prenamijenjen. Danas je to Trg Stjepana Radića, i na mjestu na kojem je nekoć bila Teslina skulptura sada je fontana. I istina, gledano od strane same struke u Gospiću za skulpturu koja je s postamentom visoka 4 m, praktički nema idealnog prostora. Postoji prijedlog da je se smjesti ispred KIC-a, ali čini mi se da je preblizu ceste te da bi skulptura dominirala zgradom u pozadini. Što god da je posrijedi, učinilo nam se da je ovaj naš prijedlog idealan način da skulpturu spasimo. Da je barem posudimo i u vidu umjetničkog čina za trajanja EPK 2020 smjestimo bilo u centru Benčić u kojem je i ulica Nikole Tesle ili ispred osnovne škole Nikole Tesle. Za mene kao umjetnika bit će fenomenalno i ako skulptura poslije završi u Gospiću jer najvažnije je da više nije skrivena – kazao nam je Čarli.

Kontaktirao je i Ljevaonicu umjetnina koja je (ako to Ministarstvo kulture RH kao vlasnik skulpture odobri) spremna niskopodnom labudicom Teslu prevesti u Rijeku, što su i nama potvrdili. Za prijevoz, čišćenje kipa od patine, konzerviranje pčelinjim voskom i montažu na postamentu potrebno im je od 15 do 20 dana, cijeli postupak stajao bi 75.880 kuna. Zamolbu za potrebnim odobrenjem Ministarstvu kulture poslao je i gradonačelnik Obersnel.

Izložba "Kultura sjećanja" Naši borci dali su obol Španjolskom građanskom ratu

– Što se tiče Rijeke, EPK 2020, politike i struke, Tesla je u Rijeci dobro došao. Čeka se odgovor ministarstva. U slučaju da se za skulpturu uskoro nađe mjesto u Gospiću, voljni smo platiti i njezin prijevoz od Rijeke do Gospića ili čak od Rijeke natrag u Zagreb. U konačnici, ako je Tesle u Gospiću previše, Rijeka mu je širom otvorila vrata i za stalno – smatra Čarli.

Zašto ne oboje?

Nastavno na naš upit Ministarstvu kulture o mogućnosti postavljanja Tesle u Rijeci, odgovorili su:

“Spomenik Nikoli Tesli, rad profesora Frane Kršinića izrađen je 2006. godine sa svrhom darovanja Gradu Gospiću radi postavljanja u javnom prostoru nakon izrade izvedbene projektne dokumentacije. Grad Gospić je tijekom 2019. godine već istaknuo nedvojbenu namjeru da projekt povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić bude realiziran u 2020. godini.”

U prilog tome ide i tvrdnja aktualnog gradonačelnika Gospića Karla Starčevića koji je Večernjem listu u kolovozu 2019. kazao: “U tijeku je projektiranje kompletnog trga ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) gdje će, odlukom Gradskog vijeća, biti postavljen spomenik Nikoli Tesli. Uz to i taj će novi trg nositi ime po njemu, i nadam se da bi na proljeće Gospić mogao dobiti nazad spomenik i Trg Nikole Tesle.

Ilustracija Umjetnička intervencija Kao 1945.: Na vrh nebodera u Rijeci postavit će zvijezdu petokraku

Rijeka ili Gospić? Nadajmo se oboje, jer važno je napokon spasiti remek-djelo i razdvojiti pretpotopnu politiku i umjetnost.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Avatar partner
  partner:

  kada je u ratnom ludilu stradao od domaće mine.... ne razumijem ovo, kako je stradao od domace mine, jel setao okolo pa ugazio na minu, ako nije pod sta se podrazumijeva to "domace", jel rvacko, srpsko, marsovsko, jel neko domacom ... prikaži još! minom raznio spomenik, ako jeste, ko je i zasto.. ahahaaaa, nema se "muda" za to napisati, a vamo se kao bojali komunista i partizana u jugoslaviji. ajd sad nesto guknite ako imate "muda". partizani i Subnor ce biti goli kuac za ove danas.

 • river:

  kakve on ima veze sa srbijom . Samo jednom u svom zivotu je bio u Srbiji i to samo nekoliko sati Djed mu je Hrvat iz Novog Vinodolskog .... a rodjen je u Smiljanu malom mjestu u Liki ... prikaži još!miljanu malom mjestu u Liki

 • Avatar patriot-2010
  patriot-2010:

  Ne kužim ni riječke ljevičare ni SDSS-ove mudrace zašto svojataju hrvatskog genija Nikolu Teslu. Rodom hrvat pravoslavne vjere na koju je njegova obitelj prešla kad mu se pradjed oženio djevojkom pravoslavne vjere. Ali naravno..... o tome se ne smije javno ... prikaži još! da se lijevi fašisti ne uzbude. SPC je sve pravoslavce proglasila srbima i ne daj bože to osporiti.