Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
goncourtov laureat

Europa nije kontinent prosperiteta i mira, već kapitalističke pohlepe

Berzane Nasser/ABACA/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
03.03.2021.
u 12:07

Roman "I djeca njihova za njima" francuskog autora Nicolasa Mathieua objavila je Fraktura.

Opsežnim romanom “I djeca njihova za njima” francuski književnik Nicolas Mathieu 2018. godine osvojio je prestižnu Goncourtovu nagradu. Novčani dio nagrade iznosi simboličnih deset eura, ali poanta je u publicitetu koji nagrada nosi u svojim raskošnim njedrima. Riječ je o drugom romanu francuskog autora koji je na hrvatski jezik prevela Ursula Burger, objavila Fraktura, a uredio Roman Simić. Koristeći biblijski citat za naslov romana, Mathieu je naznačio da ga, osim preciznog skeniranja francuske provincije na zaboravljenim rubovima države koji gravitiraju Luxembourgu s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, posebno zanima odnos djece i roditelja, napose sinova i očeva.

Dva su glavna junaka ovog surovog romana na čijim stranicama stanuje iznimno puno nasilja, seksa, kriminala, nezadovoljstva, propasti, crnila. Prvi je Anthony, mladi Francuz iz nesretne, gotovo sirotinjske obitelji u kojoj nasilan i nerealiziran vječno pijani otac maltretira atraktivnu majku, ali i sina. Anthonyja pratimo još iz vremena njegova maloljetništva kada žudi za lijepim i seksepilnim djevojkama iz više klase, druži se sa seksualno nadmoćnijim i zrelijim rođakom i ocu krade motor kako bi potvrdio svoju frajerštinu na nekom buržujskom tulumu prepunom iskušenja. Drugi glavni lik romana, agresivni Hacine, Francuz marokanskoga porijekla koji živi u svom getoiziranom arapskom svijetu s autoritativnim ocem, ali i duboko umočen u kriminalni milje koji ga okružuje od najranijeg djetinjstva, krade motor neiskusnom Anthonyju i tu počinje tragičan niz nadmetanja između dva tako različita, a opet tako slična mladića. Počinje tango u kojem su povremeno i životi u pitanju i koji podsjeća na borbu pasa, tango koji muči i današnju Europu jer se bavi pitanjem “dotepenaca” svih vrsta, i onih ekonomskih i onih političkih, onih vanjskih i onih još opasnijih unutarnjih. Tango u kojem se fizički, ali i mužjački, ako hoćete i reprodukcijski suprotstavljaju dva svijeta i dvije podjednako stare civilizacije koje se bore do istrebljenja. Našeg ili vašeg.

Autor nas u svojem linearnom pripovijedanju vodi iz 1992. godine (kada Anthony ima samo četrnaest godina) u 1994., pa 1996., da bi priču (koja i nema kraja) završio 1998. godine, u vrijeme nogometnog Svjetskog prvenstva u Francuskoj, kad je Hrvatska igrala u polufinalu s reprezentacijom zemlje domaćina u kojoj su dominirali Francuzi koji nisu imali bijelu kožu. Tako je roman Goncourtova laureata dobio i nekoliko ne baš fokusiranih rečenica i o hrvatskoj reprezentaciji i hrvatskom (makar i sportskom) identitetu, a svoj kratki i ne baš najtočniji portret izborio je i naš golgeter Davor Šuker. I finale romana smješten je u noć francuske nogometne euforije u kojoj su osiromašene mase jedne moćne zemlje barem na trenutak zaboravile na svoje otužne živote i svoj robovski položaj u nezaustavljivom kapitalizmu u kojemu se rad, barem na teritoriju stare dobre Europe, odavno ne isplati pa je život postao očišćen od smisla. Anthony i Hacine i u tim trenucima nastavljaju svoje tinjajuće neprijateljstvo i gotovo sportsko pripetavanje. No sada se uloge mijenjaju kao u vodvilju pa Francuz krade motor od Marokanca i pokušava još jednom iskamčiti trenutak opojnog zaborava od svoje ljubavničke i erotske mladenačke tlapnje, lijepe Steph iz situirane francuske obitelji, čiji otac ne može sakriti hedonistički trbuh, a majka gospodsku ovisnost o alkoholu. Ali Steph koja je više puta pala na Anthonyjev šarm i pomalo sirovu privlačnost ostaje neuhvatljiva, vjerna svojim hipsterskim planovima koji, ruku na srce, nisu obećavajući jer je iz relativne sigurnosti francuskog obiteljskog doma lansiraju u Kanadu, gdje joj se, barem na početku novog života, smiješi tek konobarska karijera.

Roman “I djeca njihova za njima” otrežnjujuća je priča o rušenju mita o Europi kao kontinentu prosperiteta, reda i mira. Europa (i Francuska) Nicolasa Mathieua nije mjesto civilizacijskog spokoja ni društvene pravde. Daleko od toga. Mathieuova Europa kontinent je strašnih zabluda i još strašnijih kapitalističkih pohlepa koje su europske vrijednosti pretvorile u deponij industrije baštine i postindustrijskih jalovih ideja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije