Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Večernjakova knjiga o Titu i Tuđmanu najprodavanija u Hrvatskoj

Moderna vremena već više od pola godine objavljuju top listu najprodavanijih knjiga i to na bazi podataka iz nešto više od trideset hrvatskih knjižara.
01. ožujka 2021. u 10:34 10 komentara 2554 prikaza
Branko Tudjen
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na više nego dobrodošloj top ljestvici najprodavanijih domaćih beletrističkih knjiga u hrvatskim knjižarama za mjesec siječanj koju objavljuju Moderna vremena na prvo se mjesto popeo roman "Putujuće kazalište" vodećeg hrvatskog prozaika Zorana Ferića. Ferićev roman kojeg je objavio VBZ nalazi se i na trećem mjestu najprodavanijih naslova koji obuhvaća i domaće i strane pisce. Prema toj ljestvici najbolje se prodaje knjiga "Dječak, krtica, lisica i konj" koju potpisuje likovni umjetnik Charlie Mackesy. Tu je modernu basnu za sve uzraste objavila Planetopija. 

nagrađivana autorica Ja stvaram pozitivne junake, negativaca je u stvarnom životu i previše

Druga najprodavanija knjiga na listi koja objedinjuje i domaće i strane književne autore jest nagrađivani roman Bernardine Evaristo "Djevojka, žena, drugo" koja je u izdanju Profila u samo tri mjeseca izborila i treće izdanje, te je za sada prodana u više od dvije tisuće primjeraka. Bernardine Evaristo je za svoj odličan i provokativan roman dobila i Bookerovu nagradu za 2019. godinu koju je morala podijeliti sa Margaret Atwood. 

Četvrta najprodavanija knjiga na književnoj listi koja objedinjuje domaće i strane pisce je šarmantna knjiga "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić u nakladi Frakture, dok peta pripada romanu Sally Rooney "Normalni ljudi" koju je također objavila Fraktura. Roman Elene Ferrante  "Lažljivi život odraslih" koji je lani bio jedna od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj (izdavač je Profil koji objavljuje i druge uspješnice ove tajnovite talijanske autorice ili još tajnovitijeg autora) pao je na još uvijek odlično sedmo mjesto, a od domaćih autora na toj zajedničkoj listi od pedesetak pisaca su još i Jadranka Pintarić sa knjigom "Dobro sam i ostale laži" (VBZ), Nada Gašić sa romanom "Devet života gospođe Adele" (Sandorf) i Nebojša Lujanović sa "Maratoncem" (Fraktura). 

Naravno, na domaćoj top ljestvici najtraženijih knjiga iza Ferića smjestile su se već spomenuti Tisja Kljaković Braić, Jadranka Pintarić, Nada Gašić i Nebojša Lujanović, a slijede ih prerano preminuli Bekim Sejranović i Maša Kolanović, Dino Pešut, Kristian Novak, Ivana Bodrožić, Ivo Balenović, Julijana Matanović, Sanja Srdić Jungić, Ivica Ivanišević, Boba Đuderija i Dorta Jagić. 

Top listu publicistike predvodi Christiel Petitcollin sa knjigom "Kako manje misliti" koju je objavila Poetika, dok je na drugom mjestu knjiga "12 pravila za život" Jordana B. Petersona u nakladi Verbuma. Na trećem mjestu je knjiga "Žene koje trče s vukovima" Clarisse Pinkola Estes u nakladi Vorto Palabre. Prva domaća knjiga na top ljestvici publicistike je knjiga bivšeg glavnog urednika Večernjeg lista Branka Tuđena "Tito-Tuđman - jedan zavičaj, jedan put" koju je krajem prošle godine objavio Večernji list.

 | Autor :

Slijedi je knjiga "Oni" splitske autorice Tisje Kljaković Braić. Na šesnaestom mjesto te top liste je knjiga Krešimira Mišaka "Smrt transhumanizmu, sloboda narodu!", a na sedamnaestom intrigantna studija Damira Pilića "Tito očima Krleže". 

zoran ferić Ponekad razmišljam da tužim samoga sebe za duševnu bol

Najprodavanije knjige za djecu i mlade predvodi Jeff Kinney sa knjigom "Gregov dnevnik: Zimske radosti" koju je objavila Mozaik knjiga, a slijedi je bezvremeni "Mali princ" Antoinea de Saint-Exupéryja" istog nakladnika. Na trećem mjestu je Lovrakov klasik "Vlak u snijegu" čiji je nakladnik također Mozaik knjiga. Najprodavanija slikovnica je omiljena "Ježeva kućica" Branka Ćopića koju su objavila Naša djeca, a slijedi je "Sjeverozapadni vjetar" Zdenka Bašića u nakladi Planetopije. 

Na top ljestvici najprodavanijih knjiga s područja popularne znanosti i tehnologije prva je "Astrofizika za ljude u žurbi" Neil deGrassea Tysona u nakladi Znanja, a najprodavaniji putopis je "U zemlji plemenitih ljudi" Hrvoja Rupčića u nakladi VBZ-a. Najprodavanija knjiga koja se bavi hranom i kuhanjem je "Svaki dan" Matejke Buče u nakladi Koohinje. 

Moderna vremena već više od pola godine objavljuju top listu najprodavanijih knjiga i to na bazi podataka iz nešto više od trideset hrvatskih knjižara, kako bi javnost stekla uvid u navike hrvatskih kupaca knjiga koji usprkos svim krizama ipak nisu posustali u kupovini knjiga. 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće