Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top lista

Večernjakova knjiga o Titu i Tuđmanu najprodavanija u Hrvatskoj

Branko Tudjen
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Denis Derk
01.03.2021.
u 10:34

Moderna vremena već više od pola godine objavljuju top listu najprodavanijih knjiga i to na bazi podataka iz nešto više od trideset hrvatskih knjižara.

Na više nego dobrodošloj top ljestvici najprodavanijih domaćih beletrističkih knjiga u hrvatskim knjižarama za mjesec siječanj koju objavljuju Moderna vremena na prvo se mjesto popeo roman "Putujuće kazalište" vodećeg hrvatskog prozaika Zorana Ferića. Ferićev roman kojeg je objavio VBZ nalazi se i na trećem mjestu najprodavanijih naslova koji obuhvaća i domaće i strane pisce. Prema toj ljestvici najbolje se prodaje knjiga "Dječak, krtica, lisica i konj" koju potpisuje likovni umjetnik Charlie Mackesy. Tu je modernu basnu za sve uzraste objavila Planetopija. 

Druga najprodavanija knjiga na listi koja objedinjuje i domaće i strane književne autore jest nagrađivani roman Bernardine Evaristo "Djevojka, žena, drugo" koja je u izdanju Profila u samo tri mjeseca izborila i treće izdanje, te je za sada prodana u više od dvije tisuće primjeraka. Bernardine Evaristo je za svoj odličan i provokativan roman dobila i Bookerovu nagradu za 2019. godinu koju je morala podijeliti sa Margaret Atwood. 

Četvrta najprodavanija knjiga na književnoj listi koja objedinjuje domaće i strane pisce je šarmantna knjiga "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić u nakladi Frakture, dok peta pripada romanu Sally Rooney "Normalni ljudi" koju je također objavila Fraktura. Roman Elene Ferrante  "Lažljivi život odraslih" koji je lani bio jedna od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj (izdavač je Profil koji objavljuje i druge uspješnice ove tajnovite talijanske autorice ili još tajnovitijeg autora) pao je na još uvijek odlično sedmo mjesto, a od domaćih autora na toj zajedničkoj listi od pedesetak pisaca su još i Jadranka Pintarić sa knjigom "Dobro sam i ostale laži" (VBZ), Nada Gašić sa romanom "Devet života gospođe Adele" (Sandorf) i Nebojša Lujanović sa "Maratoncem" (Fraktura). 

Naravno, na domaćoj top ljestvici najtraženijih knjiga iza Ferića smjestile su se već spomenuti Tisja Kljaković Braić, Jadranka Pintarić, Nada Gašić i Nebojša Lujanović, a slijede ih prerano preminuli Bekim Sejranović i Maša Kolanović, Dino Pešut, Kristian Novak, Ivana Bodrožić, Ivo Balenović, Julijana Matanović, Sanja Srdić Jungić, Ivica Ivanišević, Boba Đuderija i Dorta Jagić. 

Top listu publicistike predvodi Christiel Petitcollin sa knjigom "Kako manje misliti" koju je objavila Poetika, dok je na drugom mjestu knjiga "12 pravila za život" Jordana B. Petersona u nakladi Verbuma. Na trećem mjestu je knjiga "Žene koje trče s vukovima" Clarisse Pinkola Estes u nakladi Vorto Palabre. Prva domaća knjiga na top ljestvici publicistike je knjiga bivšeg glavnog urednika Večernjeg lista Branka Tuđena "Tito-Tuđman - jedan zavičaj, jedan put" koju je krajem prošle godine objavio Večernji list.

Slijedi je knjiga "Oni" splitske autorice Tisje Kljaković Braić. Na šesnaestom mjesto te top liste je knjiga Krešimira Mišaka "Smrt transhumanizmu, sloboda narodu!", a na sedamnaestom intrigantna studija Damira Pilića "Tito očima Krleže". 

Najprodavanije knjige za djecu i mlade predvodi Jeff Kinney sa knjigom "Gregov dnevnik: Zimske radosti" koju je objavila Mozaik knjiga, a slijedi je bezvremeni "Mali princ" Antoinea de Saint-Exupéryja" istog nakladnika. Na trećem mjestu je Lovrakov klasik "Vlak u snijegu" čiji je nakladnik također Mozaik knjiga. Najprodavanija slikovnica je omiljena "Ježeva kućica" Branka Ćopića koju su objavila Naša djeca, a slijedi je "Sjeverozapadni vjetar" Zdenka Bašića u nakladi Planetopije. 

Na top ljestvici najprodavanijih knjiga s područja popularne znanosti i tehnologije prva je "Astrofizika za ljude u žurbi" Neil deGrassea Tysona u nakladi Znanja, a najprodavaniji putopis je "U zemlji plemenitih ljudi" Hrvoja Rupčića u nakladi VBZ-a. Najprodavanija knjiga koja se bavi hranom i kuhanjem je "Svaki dan" Matejke Buče u nakladi Koohinje. 

Moderna vremena već više od pola godine objavljuju top listu najprodavanijih knjiga i to na bazi podataka iz nešto više od trideset hrvatskih knjižara, kako bi javnost stekla uvid u navike hrvatskih kupaca knjiga koji usprkos svim krizama ipak nisu posustali u kupovini knjiga. 

Komentara 10

KA
karlodrago
17:06 01.03.2021.

Odakle im pravo uspoređivati tvorca Hrvatske Tuđmana i velikog komunistu jozu mafijozu.

ZV
zvezdomor
07:13 02.03.2021.

Tuđen-univerzalni dupelizac

TO
tonimohave
04:45 02.03.2021.

I posle Tita Tito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije