Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac domaćin prvog InPut Festa

Divovske lutke najavile uzbudljivi lutkarski festival i predstavu na splavi

Lutkarska povorka kroz Karlovac označila je početak  1. Međunarodnog lutkarskog festivala InPut Fest
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
26.05.2022.
u 10:03

U Karlovcu počinje prvi Međunarodni lutkarski festival

Veliki broj građana i mališana uključio se u spektakularnu povorku koja je prolazila ulicama središta Karlovca do Gradskog kazališta, a u njoj su dominirale – lutke! Gigantske lutke koje je pripremio organizator Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac te omiljene vlastite lutke koje su donijeli mališani i članovi brojnih udruga oduševile su prolaznike i najavile održavanje prvog InPut Festa, odnosno Prvog međunarodnog lutkarskog festivala koji u Karlovcu traje do nedjelje 29. svibnja.

Prije same povorke ispred Zorin doma Ljerka Galić, dugogodišnja djelatnica Kazališta Lutaka Zagreb, poklonila je kazalištu lutku Sicilijanku u povodu 10. rođendana lutkarstva u Karlovcu. Kako je rekla, između Sicilijanke i Zorin doma postoji poveznica; lutka Don Juan izrađena je u belgijskom gradu Charleroiu, koji s Karlovcem dijeli ime i tlocrt šesterokrake zvijezde, a Zorin dom je u tome gradu 1979. godine nastupio s predstavom "Mačak u čizmama".

Nakon šarene povorke gradom, ispred Zorin doma održana je i predstava Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku "Princeza Ohola". Kolege lutkari iz Osijeka jedni su u nizu sudionika na ovom festivalu, drugom te vrste u Hrvatskoj nakon zagrebačkog PIF-a, a osim njih i domaćina nastupit će i kazališta iz Slavonskog Broda, Zadra, Splita, Rijeke i Maribora. Svečano otvorenje festivala održano je sinoć premijerom predstave "Bzz, Bzz" autorice Petre Cicvarić u izvedbi lutkara iz Zorin doma.

– U konkurenciji je šest lutkarskih predstava za velike i male koje će biti izvođene u našem kazalištu, ali i na otvorenom, jedna i na splavi na rijeci Kupi. Želimo ovim festivalom, nakon desetljeća svog uspješnog rada i brojnih nagrada, Karlovac pretvoriti u lutkarsku meku – rekao je Peđa Gvozdić, glumac i redatelj Gradskog kazališta Zorin dom. O predstavama će odlučivati žiri u sastavu Hrvoje Seršić, Slađana Kilibarda i Morana Petrović, a svoje će mišljenje dati i posebno dječje ocjenjivačko žiri u kojem je pet karlovačkih osnovnoškolaca, zaljubljenika u kazalište; Matej Mikašinović, Franko Vine, Katja Novak, Magdalena Bičak, Nika Petrić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije