Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dani otvorenih vrata najstarije i najveće hrvatske knjižnice: Zavirite u blago NSK!

Zavirite u blago NSK
Foto: Promo
1/5
14.02.2018.
u 13:33

Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se 22. veljače u 12 sati,

Godinama prije no što je otkrivena Amerika, Hrvatska je imala svoju prvu tiskanu knjigu! Tim riječima započinje priču poznata hrvatska blogerica Andrea Pisac, stvarajući turistički video blog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba Zagreb Shortcuts u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu posvećen prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi Misalu po zakonu Rimskoga dvora ne skrivajući pritom, kao zaljubljenica u knjigu i umjetnost, uzbuđenje.

„Ne mogu niti opisati koliko sam uzbuđena znajući da u ruci držim neprocjenjivu hrvatsku inkunabulu“ komentirala je. I uistinu nije svakodnevnica imati priliku vidjeti, a još manje prolistati, jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture i baštine koje se strogo čuva u trezoru Nacionale i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a koji je svjetlo dana ugledao 22. veljače 1483. godine u, kako se pretpostavlja, malenom ličkom mjestu Kosinju.

Foto: Promo

Ovaj prvi misal u Europi koji nije otisnut latinicom već uglatom glagoljicom, svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata u drugoj polovici XV. stoljeća, baš poput mnogih drugih vrijednih djela koje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva i o njima brine već 411 godina.

O njima svi zainteresirani mogu doznati više 20. i 21. veljače na tradicionalnim Danima otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najveće i najstarije knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 44 432 kvadratnih metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama, približno 3 milijuna svezaka i više od 46 digitalnih zbiraka.

„Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata zainteresiranoj javnosti omogućujemo obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 12, 14 i 16 sati, koji uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, referentnoj zbirci, čitaonicama, zatvorenom spremištu knjiga, tiskari i knjigovežnici, a u okviru manifestacije i u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika održat će se koncert u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje na kojem će nastupiti glazbenice Lidija Bajuk, Dunja Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima“, najavljuju iz NSK.

Foto: Promo

Dani otvorenih vrata NSK i ove se godine organiziraju u povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se prigodno obilježava upravo na dan tiskanja Misala, a kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), preuzeto iz ove najstarije inkunabule na hrvatskom jeziku.

Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se 22. veljače u 12 sati, gdje će biti predstavljeni aktualni projekti Knjižnice, a proglasit će se i ovogodišnji dobitnik Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja se dodjeljuje za poseban doprinos knjižničarskoj struci.

Za obilaske Knjižnice potrebno se prijaviti putem obrasca na adresi

Ako niste u mogućnosti posjetiti Knjižnicu tih dana, zakoračite u njen svijet na portalu Digitalne zbirke NSK ili uskoro u najnovijem vlogu Andree Pisac.

Do tada, provjerite i svoje znanje o hrvatskoj kulturi i baštini u kvizu Jeste li znali? .

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije