Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Damir Karakaš dobio tportalovu nagradu za najbolji roman

Damir Karakaš osvojio je 50.000 kuna za roman "Proslava" objavljen prošle godine
20. svibnja 2020. u 10:32 1 komentara 190 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Damir Karakaš osvojio je 50.000 kuna vrijednu tportalovu nagradu za najbolji roman. Nagradu je osvojio romanom "Proslava" koji je objavio Oceanmore.

O 13. književnoj nagradi odlučivao je novi žiri u kojem su bili Andrea Milanko, Vanda Mikšić, Anica Tomić, Robert Perišić i Boris Jokić.

'Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja', naveo je u svom obrazloženju žiri. Međutim, dodaju, 'Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu'.

domaći klasici Top 10 hrvatskih romana u 2019. godini

'U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju" istaknuo je žiri. 

Uz Damira Karakaša, u finalu 13. književne nagrade tportala bili su Nataša Govedić ('Kako zavoljeti morskog psa?', Sandorf), Mihaela Gašpar ('Nemirnica', Disput), Ena Katarina Haler ('Nadohvat', V.B.Z.) i Bojan Žižović ('Stanka', Sandorf).

Damir Karakaš Nepoželjan To je ludilo, ne smijem ni ući u gostionu u Brinju

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Put u Gonars' Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b