Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Četverodnevni festival feminizma od 8. marta u Uraniji - prostoru kreacije

Festival Feminizam je za sve u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, održat će se od 8. do 11. ožujka u Uraniji - prostoru kreacije.
24. veljače 2020. u 12:53 0 komentara 88 prikaza
Foto: Fraktura.hr

Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?
Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala FEMINIZAM JE ZA SVE, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme. 

Andrija Škare Nismo izgubljena generacija, ali naše djetinjstvo i mladost obilježili su rat i politika

Festival FEMINIZAM JE ZA SVE, u organizaciji Frakture, održat će se od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji – prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3), a u četiri dana njegovi programi ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina. 

U okviru festivala održat će se večer poezije i šest tribina: četiri tribine odnosno okrugla stola na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić,  Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić, Jasna Jasna Žmak... 

Novo mjesto za kreativce Urania može postati dom kulture koji smo izgubili s kinom Europa

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga feminističkih autorica u izdanju Frakture: šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić "Dođi, sjest ću ti na lice", Maša Grdešić "Zamke pristojnosti", Lea Horvat "Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu", Barbara Pleić Tomić "Mama kuha ručak, tata čita novine", Lana Pukanić "Tinejdžerke i drugi monstrumi", i Jasna Jasna Žmak "One stvari", po jedna knjiga iz povijesti i teorije feminizma – Zsófia Lóránd "Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji" i Sara Ahmed "Kulturna politika emocija", te knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić "Smrtni grijesi feminizma" (prošireno izdanje). Za vizualni identitet svih devet naslova i festivala zaslužna je ilustratorica i grafička dizajnerica Hana Vrca.

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena! Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će ove godine i festival FEMINIZAM JE ZA SVE biti prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost.

svečanost NSK u egzilu proslavio svoj dan, lani su kupili 60 tisuća novih knjiga

Više informacija i cijeli program festivala možete pronaći na web stranicama Frakture. Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.