Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan nakon izbora

Botteri: Služit ću poznavanju hrvatske kulturne baštine

'Split.15.03.2011. Akademski slikar Josip Botteri Dini novi ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
15.03.2011.
u 19:00

Protekli mjeseci bili su teški i tmurni, kaže Botteri. Ustrajao je jer vođenje Galerije umjetnina smatra najodgovornijom službom

– Drago mi je da je mučan proces izbora ravnatelja Galerije umjetnina Split završen. Bilo je teško protekla tri mjeseca. Na trenutke tmurno. Pogodile su me neke izjave i postupci, čak i kolega. I sjednica Gradskog vijeća otkrila je naše nedovršene i nikad ispričane istine o hrvatskom društvu pa i političkom trenutku. Politika se na svoj način bavila kulturom. No, ustrajao sam jer smatram da smo u Hrvatskoj svi ravnopravni kandidirati se za najodgovornije službe, kakvom smatram i vođenje Galerije – rekao je jučer Josip Botteri Dini dan nakon što je postao ravnatelj Galerije umjetnina Split.

Objašnjava da mu je cilj na toj funkciji služiti i pridonositi boljem poznavanju hrvatske kulturne baštine. Na prigovore da nije stručan, Botteri kaže da je likovna umjetnost njegov poziv i zvanje kojem je predan cijeli život. I teoretski i djelatno. Predavao je povijest umjetnosti u gimnazijama, pet godina vodio je Galeriju umjetnina u Bolu, bio je profesor i prodekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu, 12 godina predsjednik Matice hrvatske u Splitu.

Najprije će, kaže, upoznati fundus Galerije umjetnina. Nastavit će projekte bivšeg ravnatelja koji se uklapaju u njegovo viđenje te početi ostvarivati svoj program. Posebno će se posvetiti retrospektivnoj izložbi splitskih umjetnika, projektu "Hrvatska umjetnost - Dalmacija od antike do danas" i proslavi 1700 godina Milanskog edikta.

Komentara 3

DE
detour
23:10 15.03.2011.

izbor botterija - koji je nepismena osoba, los umjetnik i uopce ne poznaje hrvatsku likovnu scenu - sramota je za split i hrvatsku. botteri u galeriji je jos gore nego i mucalo u hnk.

KA
Karla
10:54 16.03.2011.

Uzbunili su se oni koji uriniranje i klanje kokoši na pozornicama smatraju umjetnošću. Smeta im što se gospodin Botteri želi posvetiti hrvatskoj (to je problem) kulturnoj baštini i posebno Splitu. Svako dobro želim novom ravnatelju!Treba uvesti reda u kulturu ii reći konačno što je umjetnost a što nije i što je prioritet.

MA
mare0801
18:24 16.03.2011.

karla-bez uvrede,ali u tome i jest kvaka,tko je osoba koja će reći što je kvalitetna umjetnost,a što nije?Da li je to staromodni slikar kršćanskih motiva,koji je više puta pokazao da nema intelektualne kvalitete i širinu,dostojnu poznavatelja i arbitra umjetnosti,koja nije samo boja na platnu oko Isusa i Marije,nego i instalacije i video prikazi,i konceptualni projekti.Između njega i suvremene umjetnosti je jaz od više stoljeća.Skužaj,ništa osobno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije