Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska premijera

Pierre Cardin odijevao je Beatlese i radio modu za svijet sutrašnjice

20.10.2021.
u 09:44

U Uraniji počinje DA2 – festival filmova o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti.

Pierre Cardin svoj je futuristički modni izričaj počeo stvarati u vrijeme kada prve epizode “Zvjezdanih staza” stižu na TV ekrane. Čiste boje, privlačni krojevi, jaki kontrasti i oduševljenje astronautima odražavali su međugalaktički duh vremena. Nosile su ga Lauren Bacall, Raquel Welch i Jeanne Moreau, Twiggy je 60-ih proslavila Cardinovu minisuknju, ili Cardinova minisuknja proslavila je Twiggy, a Beatlesi se s ranih fotografija smješkaju u njegovim odijelima bez ovratnika. Ni s 97 godina nije razmišljao o umirovljenju, štoviše te 2020. predstavio je novu kolekciju u Kini i iako svjestan da mu se bliži kraj radosno u kameru govorio:

– Moja omiljena odjeća je ona koju stvaram za život koji još ne postoji – za svijet sutrašnjice.

Francuski dizajner preminuo je u prosincu 2020., par mjeseci nakon svjetske premijere dokumentarca “Kuća Cardin” P. Davida Ebersolea i Todda Hughesa, njegove autorizirane biografije. Upravo tim filmom, čija će to biti hrvatska premijera, u petak se u zagrebačkoj Uraniji i online otvara DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, prvi međunarodni filmski festival u regiji i treći u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Do 1. studenoga osam je filmova i panela na kojima govore stručnjaci iz regije i svijeta uživo u Uraniji, ali i u online emisiji “Razgovori ŠTA DA?”.Tako poslije Cardina slijedi “Jørn Utzon: čovjek i arhitekt” priča o danskom autoru Sydneyske opere. Film “Mau”, prati profesionalnu putanju Brucea Maua koji se iz dizajnerskog savjetnika Coca-Cole i Disneya prometnuo u aktivista za boljitak društva. Nedjelja je rezervirana za genijalne Talijane, dizajnera Lorenza Rivu i fotografa Giannija Berengo Gardina. “Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy-Nagya“, priča je o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru, a “Fellinopolis” nam daje priliku povratka u prošlost i uvid u zbivanja na redateljevim setovima.

Detaljan program dostupan je na www.da2filmfestival.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije