Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Bajkovita baletna poslastica “Gusar” publiku je povela na izlet u romantičnu prošlost

Foto: HNK Split
14.05.2018.
u 12:33

Više od dva i pol sata traje nova produkcija splitskog teatra koju je publika od početka do kraja pratila uzvicima oduševljenja

Bajkovitu plesnu poslasticu Splićanima je priredio baletni ansambl HNK Split koji je prvi put u Hrvatskoj izveo klasični balet “Gusar” (Le Corsaire) francuskog skladatelja Adolphea Adama, čiju koreografiju potpisuje Aivars Leimanis, umjetnički ravnatelj Latvijskog nacionalnog baleta.

Orkestrom splitskog kazališta, a živa glazba znatno je pridonijela izvrsnom dojmu, dirigirao je maestro Hari Zlodre. Više od dva i pol sata publika je uživala u predivnim slikama koje su je odvlačile u neka stara, romantična vremena otrgnuta sjećanju, u razigranoj bajci u kojoj je sve lijepo: i ples, i glazba, i scenografija i kostimi i svjetlo.

Nije stoga čudno što je gotovo svaki baletni isječak, svaki pas de deux, a u “Gusaru” je, poznato je, pravi vatromet zahtjevnih skokova, tijekom cijele predstave praćen burnim pljeskom i uzvicima oduševljenja. Balet “Gusar” nastao je prema istoimenoj poemi Lorda Byrona. Početno ga je na libreto Jules-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa koreografirao Joseph Mazilier, ali s vremenom su sanktpeterburške koreografije slavnog Mariusa Petipaa postale okosnicom modernih produkcija. Radnja se vrti oko lijepe i mlade Medore koju kao robinju prodaju turskom paši, ali je otima gusar Conrad...

U raskošnoj priči o otmici, bijegu, izdaji i ljubavi angažiran je cjelokupni baletni ansambl HNK Split, a glavne uloge na premijeri tumačili su izvrsni solisti: Irina Čaban Bilandžić (Medora, grčka ljepotica), Artjom Žusov (Conrad, vođa gusara), Eva Karpilovska (Gulnare, turska ljepotica) i Remus Dimache (Birbanto, gusar). I splitski baletni prvaci i čitav ansambl pokazali su zavidan sklad, tehniku i sigurnost, na trenutke su se doimali kao da ne dodiruju tlo.

I koreograf Alvars Leimanis, vidno zadovoljan premijerom, istaknuo je kako je koordinacija orkestra i plesača bila izvanredna. Valja podsjetiti da naša publika Leimanisov koreografski rad poznaje još od gostovanja Latvijskog nacionalnog baleta s Adamovim “Gusarom” na Splitskom ljetu 2006. godine, a 2010. uspješno je postavio “Giselle” u Splitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije