Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalno gostovanje

"Giselle" i "Don Quijote" iz Sankt Peterburga na sceni zagrebačkoga HNK

Foto: HNK Zagreb
07.05.2018.
u 14:31

Prošlog su petka svi ljubitelji baleta u Zagrebu pohrlili u Hrvatsko narodno kazalište, jer gostovao je Balet Narodnog kazališta iz Brna s predstavom "4 Elements". I nakon što je ova baletna večer, sastavljana od četiri dijela, ispraćena ovacijama, Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb s ponosom je rekao: "A sada Rusi!"

I zaista na samom kraju sezone, nakon još jedne zagrebačke baletne premijere, a biti će to "Smrt u Veneciji" (premijera je 5. lipnja) koju na glazbu Gustava Mahlera radi cijenjena koreografkinja Valentina Turcu, stiže povjesno gostovanje. Na sceni HNK Zagreb vidjet ćemo dvije spektakularne baletne izvedbe Državnoga baletnog kazališta Leonid Jakobson, dva bijela baleta koja spadaju u sam vrh te umjetnosti. U  povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova Sankt Peterburga i Zagreba, balet "Don Quijote" Ludwiga Minkusa bit će izveden 7. lipnja, a "Giselle" Adolphea Adama, večer poslije, 8. lipnja.

"Don Quijote" koreografsko je ostvarenje svjetski poznate baletne zvijezde, danskog pleasača i koreografa Johana Kobborga i prva od predstava u seriji obljetničkih produkcija u Državnome baletnom kazalištu Leonid Jakobson koje će biti postavljene u čast 100. godišnjice rođenja jednoga od najslavnijih baletnih umjetnika svih vremena Mariusa Petipaa. A "Giselle" je  prijenos izvorne baletne verzije iz 1841. koju su postavili koreografi Jean Coralli i Jules Perrot na glazbu Adolphea Adama,  prema libretu poznatih francuskih romantičarskih pisaca Julesa-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa i Théophilea Gautiera.

Državno baletno kazalište Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga jedna je od najprestižnijih baletnih kuća ne samo u Rusiji, nego i u svijetu, a nosi ime slavnoga ruskog koreografa Leonida Veniaminoviča Jakobsona (1904.-1975.). Od 2011. godine ovim kazalištem upravlja Andrian Fadeev, ugledni ruski umjetnik čija je vizija razvijati jedinstveno kazalište koje vješto kombinira klasično i moderno, tradicionalno i inovativno.

"Izrazito mi je drago da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ponovno ima priliku ugostiti ponajbolje baletne plesače međunarodne scene - ansambl Državnoga baletnog kazališta Leonid Jakobson koje slovi kao jedna od najprestižnijih  umjetničkih institucija svijeta. U povodu obilježavanja prijateljstva između Zagreba i Sankt Peterburga zagrebačka je publika već imala prilike vidjeti dva Gala koncerta, a ovoga puta, kao šećer na kraju kazališne sezone predstavljamo neprocjenjiv kulturni događaj, balete "Don Quijote" i "Giselle" koje osobno smatram vrhom baletne umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije