Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neisplativo

Stočnu hranu suša poskupljuje 30 posto

'24.07.2012., Tordinci - Robotizirana farma mlijecnih krava Landia u selu nedaleko Vinkovaca.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
06.09.2012.
u 20:00

Croatiastočar: U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je zaklano čak 15 posto više krava

Preblago je reći da će stočna hrana zbog suše poskupjeti 30%. No, ako cijene sirovine skoče “samo” toliko, stočarska i peradarska proizvodnja, pridodamo li tome i rast cijena energenata, poskupjet će za 1,2 do čak 1,5 milijardi kuna, upozorava Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara koji okuplja većinu tvrtki hrvatske mliječne industrije.

Traže se hitne mjere

Samo ćemo kukuruz, kojega smo proteklih godina izvozili i 200.000 tona, plaćati i 800 milijuna kuna skuplje jer će ga nedostajati čak trećina u stočarskoj proizvodnji. Vlade zemalja regije, poput Srbije, već su donijele mjere kojima će svojim poljoprivrednicima pomoći da lakše prebrode krizu – od oslobođenja ili smanjenja vodnih i komunalnih naknada i doprinosa, zakupa državne zemlje... Čak i Kanada pribjegava sličnim mjerama, tvrdi Bobetić, dok u Velikoj Britaniji strahuju kako će se novi inputi zbog suše, veći i za više od 400 milijuna funti, i te kako odraziti na cijene trgovaca.

– Svako oslobođenje od troškova velika je pomoć – napominje Bobetić. No hrvatska Vlada i dalje oteže s obećanim mjerama poput 25-postotnog oslobađanja od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, reprograma kredita, legalizacije farmi, izvoznih carina na kukuruz i slično pa farmeri, pritisnuti dugovima, nelikvidnošću i niskim otkupnim cijenama mlijeka, svakodnevno zatvaraju svoje farme.

– Dapače, ministar Jakovina obmanjuje javnost kako isplatom potpora rješava sušu. Kao to nisu naša ranije stečena prava, koja su se i u najtežim godinama isplaćivala do 10. svibnja, a danas kasne – kaže proizvođač mlijeka Igor Rešetar. Prema nekim procjenama, dnevno se u Hrvatskoj zatvara 15-ak farmi i nije riječ samo o malima za koje se svih ovih godina govorilo da će ulaskom Hrvatske u EU ionako propasti.

Dobit mljekara pala 90%

– Sada propadaju i proizvođači sa 30 i više krava i masovno šalju svoje stado na klanje – tvrdi Bobetić. U prvih šest mjeseci 2012. klanje i izvoz krava iz RH 15% su veći nego u istom razdoblju 2011., i sve se to, naravno, odražava i na pad proizvodnje mlijeka. U lipnju i srpnju otkupljene su najmanje količina mlijeka u posljednjih osam godina i s obzirom na već prisutne posljedice suše, poput nedostatka voluminozne stočne hrane kao što je sijeno i silaža te niske otkupne cijene mlijeka, koje su u EU i RH u šest mjeseci pale 10%, može se očekivati daljnji drastičan pad proizvodnje. Pad od samo 1% znači pad od 6 milijuna litara i zatvaranje najmanje 50 obiteljskih farmi – upozorava Rešetar, dok Bobetić dodaje kako se i mljekarama, ne poduzme li država hitne mjere, loše piše, a već su treću godinu u ozbiljnim problemima.

– U prvih šest mjeseci dobit mliječne industrije, ionako mala, pala je 90%, a iako je proizvodnja ta koja puni državni proračun – jer carine na uvoz uskoro neće! – prijeti joj daljnje urušavanje – poručuje Bobetić.

>> Adio meso, zbog nestašice vode jest ćemo povrće

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
22:08 06.09.2012.

uvozićemo meso

MC
mcmarko
23:24 06.09.2012.

pa tko bi trebao učinit nešto za poljoprivrednu proizvodnju? možda onaj mudroslov jakovina? pucam od smijeha. već sam pisao da smo jedina država bez rezervi u zlatu, a uskoro bismo mogli postati država koja neće proizvodit hranu za svoje potrebe. imamo vlade i ministre kojima ne bih dao čuvati zrak, kamoli vodit državu.

OB
-obrisani-
07:54 07.09.2012.

Za moje mladosti ; Tito bi znao reći : Pasite Travu ! Evo došlo je to vrijeme, već 20 godina narod pase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije