Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi pokušaj?

Zoran Milanović želi Sabor do srijede

26.11.2015.,Zagreb -  Konzultacije stranaka i koalicija kod predsjednice Kolinda Grabar Kitarovic.Dolazak koalicija Hrvatska raste, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Nansi Tireli. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/20
11.12.2015.
u 15:43

Računica je jasna – da bi šef Sabora bio Josip Leko, treba razbiti Most, a za Dragu Prgometa pridobiti sve zastupnike osim 15 mostovaca i 59 Domoljubne koalicije

Novoizabrani zastupnici u saborske će klupe opet idući tjedan. Prema informacijama koje dolaze iz SDP-a, to bi se moglo dogoditi već u ponedjeljak, a najkasnije u srijedu. Naime, predsjednik SDP-a Zoran Milanović želi da se Sabor konstituira što prije kako bi predsjednici izbio iz ruku mogućnost da, nakon neuspješnih konzultacija za mandatara, ona imenuje tehničku vladu i raspiše nove izbore.

Dosta podilaženja

Milanović za Sabor, doznajemo, ima dva plana, odnosno još uvijek ne zna hoće li novi kandidat za šefa Sabora biti aktualni predsjednik Josip Leko ili pak Drago Prgomet. A o konačnoj odluci uvelike će ovisiti i činjenica koga je sve od zastupnika Milanović uspio pridobiti na svoju stranu. Bez zastupnika Mosta, koji bi eventualno pokušao razlomiti, Leko vjerojatno ne bi imao šanse, dok pak za Prgometa mora pridobiti doslovce sve zastupnike osim 15 Mostovih i 59 Domoljubne koalicije, što je također popriličan zalogaj. SDP je jučer već započeo s prikupljanjem potpisa za sazivanje sjednice Sabora po terenu. Kako doznajemo, dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko navodno ne želi nastaviti sjednicu dok mu Zoran Milanović ne donese potvrdu da ima potporu 76 zastupnika koji će podržati novog kandidata za predsjednika Sabora. I od tog principa ne želi odustati i u slučaju da mu Milanović dođe s nekoliko potpisa manje jer ne želi da se ponovi scenarij s prve sjednice, odnosno da od konstituiranja Sabora opet ne bude ništa. Do razilaženja na relaciji Leko – Milanović došlo je, kažu naši sugovornici, i zbog ideje da se nakon Roberta Podolnjaka za novog šefa Sabora kandidira Drago Prgomet.

– Leki se ta ideja baš ne sviđa. Drži da partija ne bi trebala podilaziti toliko – kaže naš izvor.

I premda Prgomet nije konačna opcija, Milanović je svjestan da u tom slučaju može računati i na tri Prgometova mandata, odnosno njegove novoosnovane stranke HRID. Ali i na mandat Živog zida.

– Nikako nećemo poduprijeti kandidata iz SDP-a ili HDZ-a. Želimo da se konstituira Sabor, ali ruku možemo dići samo za poštenog čovjeka – kazao je Sinčić. Na pitanje znači li to da će podržati Prgometa, tu opciju nije odmah odbacio te je dodao da o njemu još nisu razgovarali na tijelima stranke. Bez obzira na to hoće li kandidat Hrvatska raste biti Leko ili Prgomet, na potporu HDSSB-a svakako mogu računati.

– Na neki način ulazimo u prazan prostor i kako bismo izbjegli krizu, spremni smo podržati bilo kojeg kandidata barem kao privremeno rješenje – rekao je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Bivši mostovac Stipe Petrina podržat će bilo kojeg kandidata koalicije Hrvatska raste, a očekuje se da će jednako postupiti i sedmero zastupnika nacionalnih manjina osim Mirka Raškovića koji ne može glasovati jer se nije odrekao funkcije dožupana.

Traže konsenzus

Iako je Radimir Čačić dao potporu Milanoviću za mandatara, za konstituiranje Sabora traži ipak nove pregovore. No u SDP-u računaju i na njegov glas. Prema izvorima iz te stranke, najtvrđi orah je Milan Bandić koji se još nije izjasnio hoće li njegovo dvoje zastupnika poduprijeti kandidata Hrvatska raste. Ako ova računica propadne, jedini način za konstituiranje Sabora je razbijanje Mosta.

Unatoč raznim informacijama koje se zadnjih dana mogu čuti, u Mostu tvrde da su i dalje složni i da neće podržati nijednog kandidata koji ne bude izabran konsenzusom.

>> Milanović bez Mosta pokušava skupiti 76 ruku do ponedjeljka

Komentara 174

MK
marcel.kocan
15:48 11.12.2015.

IDS je rekao da neće s glavašem i salapićem, a ermina ljekaj je rekla da neće potpisat za SDP, a sve ovo ostalo je milanovićev mokri san, bilo bi dobro da mediji prestanu drukat jer ovo što on radi je čisti teški kriminal, podmićivanje s jedne strane i zavrtanje ruke s druge, strava

MI
Mirnadob
15:55 11.12.2015.

Ja da sam blize? je bi se dosuljala do Muljanovica,i pljunula bi mu,u ona njegova prljave i lazljive cvalje. Pa neka dodju Ostojini abolirani cetnici,i stanu mi na put.Krvnici i mrzitelji Hrvata!

KP
karlo.petrik
15:58 11.12.2015.

Lakrdija na najnizem stupnju karaktera , da si takovo nekaj hrvatska da dozvoliti je stvarno na rubu svakog razuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije