Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka s vremenom

Milanović bez Mosta pokušava skupiti 76 ruku do ponedjeljka

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.12.2015.
u 11:33

Šef SDP-a pojedinačno razgovora sa zastupnicima, želi predsjednicu izbaciti iz igre i izbjeći izbore

Dvije velike koalicije u pokušaju osvajanja vlasti u postizbornoj zavrzlami igraju na dva fronta; HDZ je bacio sve karte na dogovor s Mostom, a SDP na konstituiranje Sabora kako bi predsjednicu RH izbacio iz igre kada je riječ o raspisivanju izvanrednih izbora i sastavljanju nestranačke vlade. Zoran Milanović, osim što mora okupiti 76 zastupnika koji bi izabrali novog predsjednika Sabora, bori se i s vremenom. Naime, da bi se izbjegle sve nedoumice, nastavak započete sjednice Sabora na kojoj bi bio izabran SDP-ov šef parlamenta trebao bi se održati u ponedjeljak ujutro, dakle prije konzultacija koje je za taj dan u 14 sati za šefove SDP-a i HDZ-a sazvala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Otkazao posjet nosaču

Pojavila se i nova zavrzlama jer ustavna zimska stanka Sabora počinje u utorak 15. prosinca i traje mjesec dana. Naime, Sabor ne može zasjedati za vrijeme stanke, osim ako se sazove izvanredna sjednica. No kako prva sjednica na kojoj se Sabor nije uspio konstituirati nije završena, već samo prekinuta, postoje različita tumačenja može li se uopće nakon 15. prosinca sazvati izvanredna sjednica.

Prema nekim tumačenjima, započeta sjednica automatizmom prestaje početkom ustavne stanke, što omogućava sazivanje izvanredne sjednice, dok prema drugim tumačenjima, započeta sjednica traje dok se službeno ne završi, dakle, trebala bi se nastaviti nakon ustavne stanke. Prema Poslovniku Sabora, izvanrednu sjednicu može sazvati predsjednica, premijer i većina svih zastupnika u Saboru. I predsjednik Sabora uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova zastupnika parlamentarnih stranaka može sazvati Sabor na izvanredno zasjedanje. Ovo je još jedan dokaz koliko nejasne propise imamo, što se svaki dan od ovih izbora konstantno dokazuje. U prilog tezi da je šef SDP-a u velikoj stisci s vremenom govori i to što je jučer otkazao posjet američkom nosaču aviona pokraj Splita kako bi obavio pojedinačne razgovore sa zastupnicima koji mu još nedostaju u "operaciji Sabor". Zastupnici koji su Hrvatskoj raste dali potporu u skupljanju glasova za status mandatara potporu za većinu u Saboru uvjetuju novim pregovorima. 

Radimir Čačić, šef Reformista, za svoj glas za SDP-ova šefa Sabora traži nove pregovore. Koliko je kaotična pa potencijalno i opasna postizborna situacija, oslikava i to da 31. ožujka istječe rok privremenom financiranju, a državni proračun za 2016. godinu nije donesen. Kako proračun može donijeti samo Sabor, a mi ga trenutačno nemamo, ostaje pitanje što će biti 1. travnja jer naši zakoni nisu predvidjeli situaciju što ako se proračun ne donese nakon isteka tromjesečnog privremenog financiranja. Iskusni zastupnik lijeve koalicije ponudio je jedino, po njemu, moguće rješenje, uz napomenu da je to rastezanje zakona do krajnjih granica; Sabor se treba konstituirati i konsenzusom svih zastupnika izglasati samo jednu stvar – produljenje roka privremenog financiranja sve dok nova vlada (bilo koja) ne donese novi proračun.

Dok lijevi i desni blok pokušavaju sklepati većinu, predsjednica RH priprema se i za scenarij novih izbora. Budu li oni opcija, predsjednica izbore može raspisati već 11. siječnja, to bi prema tumačenjima nekih ustavnih stručnjaka bio razuman rok (60 dana od izbora) koji je dala političkim akterima da dođu do famoznih 76 mandata. Budući da od raspisivanja do održavanja izbora treba proći najmanje 30, a najviše 60 dana, izbori bi mogli biti sredinom veljače, a možda baš na Valentinovo, u nedjelju 14.

Liste ostaju iste

U SDP-u vjeruju da će Milanović okupiti parlamentarnu većinu, formirati novu vladu i ostati premijer. I na to su fokusirani. Ako do novih izbora ipak dođe, iz SDP-a doznajemo da se ništa bitno neće promijeniti. Na nove izbore izišli bi u istom formatu – SDP-HNS-HSU-Laburisti-A-HSS – a distribucija mjesta na listama među partnerima trebala bi ostati jednaka kao i na prošlomjesečnim izborima.

– I imena na našoj listi trebala bi ostati ista – kaže izvor iz vodstva SDP-a. Novac za eventualnu novu kampanju SDP-u nije problem – em će biti skromnija i kraća, em će SDP kao i druge stranke dobiti povrat novca na osnovi osvojenih mandata. U slučaju Hrvatska raste to je oko 10,1 milijun kuna. U Mostu ne otklanjaju mogućnost novih izbora, ali nadaju se da će dvije velike koalicije pristati na prijedlog zajedničke reformske vlade koju vodi nestranački premijer. I u HDZ-u su fokusirani na pregovore, a pitanja o novim izborima zasad ne otvaraju jer ne žele "dodatne probleme". 

>> Milanović otkazao posjet nosaču zrakoplova kako bi pridobio neodlučne zastupnike

>> Lovrinović o sastanku Mosta i SDP-a: Ni Milanović ni Karamarko, tražimo novog premijera

Komentara 39

UR
uragan
11:40 10.12.2015.

Ovaj lik je za Hrvate proslost sve one vrijednosti koje nas čine Hrvatima lik je pogazio.

LP
ljerka.p2911
12:14 10.12.2015.

E, nećeš razbojniče! Ako zloka dobije još mandat HRVATSKE više biti neće, zapamtite! Dobri Bože , Ti se nama smiluj i sačuvaj nas i Domovinu oda svakog zla!

ZL
Zlovato
11:51 10.12.2015.

Hrvatska je jedina zemlja u EU gdje komunisti kupuju na račun porezni obveznika mandat,danas 200 miliona za Zagreb i Primošten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije