Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

Vlada nije napravila ništa, a za Most ne znamo niti tko ga vodi. Spremni smo preuzeti vlast

zoran milanović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
29.04.2016.
u 20:29

– Sto dana je sto dana za ne znam koliko odlučnih mjera. A u ovih sto dana nije bilo ničega. Nula – rekao je Milanović

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u intervjuu za RTL Danas ocijenio je prvih sto dana Vlade Tihomira Oreškovića.

– Sad trenutačno nemamo Vladu. Mislim, formalno imamo Vladu. Sto dana je iz prvog Rooseveltova mandata. U tih prvih 100 dana je napravljeno ono na čemu je počivao New Deal. Onda se to promijenilo u sto dana u kojima ne pitaš što vlada radi, nego im daješ nekakav "grace period". Potpuna inverzija onoga što sto dana predstavlja. Sto dana je sto dana za ne znam koliko odlučnih mjera. A u ovih sto dana nije bilo ničega. Nula – rekao je Milanović.

Upitan vjeruje li da Vlada može izdržati do kraja mandata, kazao je da ne zna te dodao da to nije stvar vjere.

– To je stvar odnosa u Saboru. Znate gdje je problem? Ovo je neviđeno. Ovakav odnos snaga, koncept, demokratska europska parlamentarna praksa ne poznaje. Most nije klasična stranka. Pitanje je je li uopće stranka. Ne znamo ni tko vodi Most, tko je platforma te grupacije u ovom trenutku. Ali, u trenutku sastavljanja Vlade imali su 15 mandata. Ne znam kako stvari stoje sada. Teško mi je to reći –rekao je šef SDP-a. 

Na pitanje kako se namjeravaju vratiti na vlast i kada vjeruje da bi to moglo biti, šef SDP-a je rekao da su pripravni u svakom trenutku.

– Mi smo prekinuti zapravo u jednom poslu koji smo radili dobro. Naravno, prekinuti smo nakon izbora. Izbori su izbori. Most i ljudi koji su ga tada vodili su donijeli tu poznatu odluku. I sada smo tu gdje jesmo. Mi moramo biti pripravni u svakom trenutku. Tonus nam je jak, glava nam je bistra – rekao je Milanović i dodao da su tu da služe hrvatskim ljudima.

Upitan ima li spremnu vladu u sjeni, kazao je da vlade u sjeni realno postoje u dvije-tri zemlje na svijetu. 

– Mi imamo spremne ljude. Tu smo, pripravni... Hoće li to biti izbori ili neka druga varijanta, to ne mogu reći. Očito je da smo posao radili pristojno, dobro. Rezultati se sad vide. Bili smo razumna reformska vlada. Nabrojali bismo do deset, ali odluke smo donosili. I to je bit priče. Ideja, priprema, realizacija. Samo tako vlada može funkcionirati. I stvarno je bitno da je premijer osoba koja ima politički autoritet i koja je na čelu jake političke stranke koja je barem relativno najjača u vladajućoj većini. A nijedan taj sastojak u ovom času ne postoji. Posao premijera nije samo da opstruira nekakve ideje ili kadrovska rješenja koja dolaze od nadležnih ili nenadležnih, bilo Pantovčaka, bilo potpredsjednika vlade. To može raditi, ali to se mjeri u promilima u kvantumu posla premijera – rekao je Milanović. 

Komentirao je i Vladin Nacionalni program reformi. Rekao je da u to nema nikakvog povjerenja.

– To je obična poza, na tome očito nije temeljito rađeno. Tu ima svega i svačega. Zdravstvo, privatizacija... Čega? Formalno, prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje. Ni kome pogoduju, ni za koga traži zemljište po Slavoniji, ni koje to strateške tvrtke misli privatizirati... Jesu li to vode, jesu to šume? Ne znam što je onda ostalo. Kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan. Ali, da sad ovo ne bi bila predrasuda prema HDZ-u. Podravka i Končar? Tu država ni nema većinski paket. Čak i da se proda, a ja to ne bih radio, taj novac neće riješiti neki važniji hrvatski problem. Tog nema, to je magla. Zato i ne žele odgovoriti na to što će prodati. Microsoft, Yahoo? Nažalost, to nemamo. To nije naše. Što misle prodavati? Inu? – dodao je Milanović za RTL Danas. 

>> Most i SDP u jednome složni: njihova koalicija nije moguća 

>> Savez Milanović – Petrov teško ostvariv

Komentara 138

Avatar Idler 3
Idler 3
20:06 29.04.2016.

Neki nit u tisuću dana nisu napravili ništ !!!

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
20:16 29.04.2016.

nek nam lijepo objasn i di je nestalo 132 milijarde novonastalog duga za njegova mandata!

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
20:14 29.04.2016.

javio se "nebeski" mesijanec sa nepogriješivim nosem za dobru kokainu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije