Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilot-projekt

U 20 škola od jeseni učitelji s tabletima i pametne ploče

tablet
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
16.01.2015.
u 00:20

Za digitalizaciju škola osigurano 20 milijuna kuna, a u kolovozu ili rujnu trebalo bi stići i oko 40 milijuna eura iz fondova EU

Tridesetak škola prijavilo se za sudjelovanje u pilot projektu e-škole, a kako je javni poziv otvoren još nekoliko dana, ravnatelj Carneta Zvonimir Stanić uvjeren je, prema broju upita, da će ih se javiti nekoliko stotina. U pilot-projektu sudjelovat će osnovne i srednje škole, a prvih 20 na jesen će učenike dočekati s učionicom opremljenom tabletima, pametnim pločama, videokonferencijskim uređajima, žičnom i bežičnom mrežom i educiranim nastavnicima koji će imati tablete ili prijenosna računala.

– Osnivači škola, odnosno gradovi, moraju osigurati stručnjaka ili tvrtku koji će nastavnicima pomagati u rješavanju tehničkih problema. Može to, primjerice, biti i nastavnik koji nema punu satnicu ako zna rješavati takve probleme. Carnet će educirati nastavnike, osigurati opremu, mrežu i pomoć za korištenje svih programa, aplikacija, sadržaja i upute kako ih koristiti. Mi ćemo biti podrška na daljinu – objašnjava Zvonimir Stanić, ravnatelj Carneta, tvrtke koja će u digitalizaciji škola obaviti najveći dio posla. Prvih 20 e-škola bit će opremljeno do početka 2015./2016. školske godine. Za njih je u proračunu osigurano dvadesetak milijuna kuna, a s opremanjem preostalih 120 krenut će se kad iz fondova EU stigne potrebnih četrdesetak milijuna eura, što bi, prema najavama, trebalo biti u kolovozu ili rujnu, kaže Stanić. Pilot-projekt trajat će dvije školske godine, a nakon jednogodišnje analize i evaluacije, ako se pokaže uspješnim, u sve škole će se početi uvoditi 2018. godine.

>> Devetogodišnja osnovna škola može se eksperimentalno uvesti tek 2018./2019

Komentara 5

VK
valentino.kapic2
07:33 16.01.2015.

Sve zvuci revolucionarno za hrvatsko skolstvo ali tu se projekt nebi smio zaustaviti vec bi se trebale pokrenut inicijative 'prebacivanja' svih udzbenika u pdf formate s cim bi se stalo na kraj nakladnickoj mafiji.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
10:07 16.01.2015.

Genocid nad "buducim majkama"! Nitko ne govori da bezicni internet ostecuje reproduktivne ogane djevojcica (jajasca koja su rodena za cijeli zivot). Bezicni internet ostecuje jajasca vasih cerki i unucica. Svatko tko uvodi vireles internet u skole vrsi genocid nad djecom!!! Ako hocete da te djevojcice a sutra majke radaju normalnu djecu nikad takav genocid nad njima necete vrsiti. Ako hocete da radaju deformiranu i nenormalnu djeceu onda im uvedite bezicni internet. Cisti primjer stavite jaje u mikrovalnu i ukljucite je ...jaje ce se kuhati.... Isto to se dogada jajascima vasih cerki. Ljude koji uvode bezicni interenet u skole trebalo bi pravno goniti...i to sto prije!!!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:10 16.01.2015.

...nije dobro izostaviti pisanje iz školovanja... i kolika će biti količina zračenja s kojem će se djeca bit izložena svaki dan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije