Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi biskup šibenski

Papa za Šibenik izabrao jakog pastoralca i velikog radnika

16.02.2015., Udbina - U Udbini je u planu otvaranje svemirskog centra. Svecenik Tomislav Rogic.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
04.06.2016.
u 23:00

Imenovanje mons. Rogića u Šibeniku dvojako je iznenađenje jer nije redovnik i jer se očekivalo da će postati gospićki biskup

Imenovanje novog šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića nije toliko iznenađenje koliko su mnogi očekivali nakon posljednjeg imenovanja u Gospiću. Jer, i za Šibenik se govorilo da bi na biskupsku katedru mogao doći redovnik, što se doživljavalo kao zaokret u obnovi episkopata, jer su se kandidati tražili na rubu Crkve, a ne u njezinim upravnim središtima.

Imenovanja redovnika kod nas ipak nisu česta posljednjih desetljeća. Za neke je ovo imenovanje ipak iznenađenje jer se ime mons. Tomislava Rogića spominjalo u završnici traženja biskupskog kandidata za Gospić, gdje su ga mnogi već vidjeli kao gospićkog biskupa, zbog njegova poznavanja biskupije, gdje je bio generalni vikar i župnik u Udbini te čuvar Svetišta hrvatskih mučenika. I s druge strane, jer ga kolege svećenici cijene kao iznimnog pastoralca i radnika, koji sposobnostima nadmašuje prosječan kler i omiljen je među vjernicima.

Studirao u Rijeci i Zagrebu

Izgleda da je upravo ta karakteristika vrsnog pastoralca bila presudna za Vatikan da ga imenuje biskupom. Ipak, “karte su promiješane” te je poslan u sebi nepoznatu biskupiju, kao što će ona u Gospiću biti nepoznata karmelićaninu Križiću.

To slanje “u nepoznato” očigledno je nova taktika Vatikana, jer po istoj logici poslao i kapucina Ivicu Petanjka na Krk, koji prije toga s Krkom gotovo da nije imao nikakve veze. I Petanjak i Križić i Rogić ostali su u čudu pred takvom odlukom, što su prva dvojica i javno odmah obznanila (zajedno s činjenicom da uopće postali biskupima), dok nam je Rogić to neslužbeno rekao kada smo ga pitali za komentar, zamolivši da ostane još neko vrijeme mimo očiju javnosti, jer je još uvijek u laganoj konfuziji.

Mons. Rogić, u 51. godini života, bit će među mlađim biskupima u episkopatu. Rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, gdje je završio i osnovnu školu, a maturirao je klasičnu gimnaziju u Sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je studirao u Rijeci i posljednju godinu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1991. Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, a kada je 2000. osnovana Gospićko-senjska biskupija, prelazi u novu biskupiju.

Bio je župni vikar u župi Sv. Terezije od Djeteta Isusa, Vežica, Rijeka (1991.-1993.), student Papinskog sveučilišta Gregoriana (1993.-1996.), predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci (1996.-2010.), studentski kapelan za grad Rijeku (1996.-2000.), župnik Uznesenja Marijina u Rijeci (1997.-2000.), generalni vikar Gospićko-senjske biskupije (2000.-2004.), župnik i dekan u Ogulinu, župa Sv. Križ (2004.-2012.) te od 2012. župnik i dekan na Udbini i Podlapači te ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika u Udbini.

U duhu pape Franje

– Novom biskupu čestitamo i od srca se radujemo i nestrpljivo čekamo dan biskupskog ređenja kada će ući u kanonski posjed naše biskupije kao njezin 49. ordinarij – rekao je dosadašnji šibenski biskup mons. Ante Ivas, kada je jučer svojim svećenicima pročitao pismo nuncija D’Errica o imenovanju novog biskupa.

Prema našim informacijama, šibenski kler dobro će prihvatiti novoga biskupa, a čini se da je njegov odlazak teže pao Gospićko-senjskoj biskupiji, jer su neki svećenici komentirali da je biskup Križić Rogićevim odlaskom izgubio svog “najjačeg svećenika”. Sada je na redu traženje kandidata za hvarsko-bračko-viškog biskupa jer je mons. Slobodan Štambuk 1. ožujka ove godine ispunio uvjete za mirovinu i poslao papi svoj mandat na raspolaganje.

No to imenovanje neće biti ove godine jer su se i kandidati za Krk, Gospić i Šibenik tražili nekoliko godina. Generacijskom smjenom hrvatskih biskupa počelo je pomlađivanje episkopata, koje sa sobom nosi novi duh. Duh pape Franje, koji ih je imenovao. 

Komentara 2

Avatar istovari
istovari
06:39 05.06.2016.

“karte su promiješane”....vijesti iz plićaka....Javite kad prihvati teoriju Evolucije i dovede u pitanje kreacionizam...

NE
nemanatrag
09:15 05.06.2016.

Jaki pastoralac.120 kg?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije