Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi reformski zakon mosta

Most otkrio što će sve uskratiti ministrima i dužnosnicima

24.04.2013., Zagreb - Dubravka Jurlina Alibegovic, ravnateljica Ekonomskog instituta. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
09.03.2016.
u 10:45

Uvode se i limiti na hotelski smještaj – u zemlji dnevno do 500, a u inozemstvu 1000 kuna

Most je pripremio prijedlog radikalnog kresanja prava i troškova ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika i drugih državnih dužnosnika i službenika, kojim će se godišnje uštedjeti deseci milijuna kuna na mobilnoj telefoniji, korištenju službenih automobila, putovanjima, zrakoplovnim kartama, hotelima...

Obvezni putni nalozi

Nakon provedene analize troškova, Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović u Vladinu je proceduru uputila prijedlog izmjene Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Prema tom prijedlogu, ministri više neće imati neograničeno pravo na službenog vozača i automobil 24 sata dnevno, sedam dana tjedno!

Prema novim pravilima ministri će to pravo imati radnim danima od 6 do 22 sata, a praznicima i vikendom “isključivo za službene potrebe”. Zamjenici ministara smjet će koristiti službeni auto s vozačem samo za službene potrebe. Analiza je pokazala kako su korisnici državnog proračuna 2013. godine na troškove službenih automobila (lizing, gorivo, servis, osiguranje...) potrošili 405 milijuna kuna. Prostor za uštede postoji, stoga će se upravljanje službenim vozilima detaljnije urediti Smjernicama kojima će biti propisane klase vozila, preporučena kilometraža po godini, ali i ugradnja GPS sustava kako bi se moglo pratiti kako se vozila stvarno koriste u praksi.

Uvode se i limiti na službene mobitele. Primjerice, zamjenici i pomoćnici ministara koji dosad nisu imali limite moći će mjesečno potrošiti 300 kuna, dok će savjetnicima predsjednika Vlade, ravnateljima ureda, agencija i direkcija mjesečni limit biti smanjen sa sadašnjih 400 na samo 75 kuna.

Bez ograničenja mobitele će moći koristiti samo premijer, potpredsjednici Vlade i ministri.

Restrikcije se uvode i kod korištenja zrakoplova. Državni dužnosnici moći će putovati zrakoplovima samo za službene potrebe i na temelju putnog naloga – što dosad nije bilo propisano. Novost je i obveza primjene pravila javne nabave prilikom kupnje zrakoplovnih karata radi smanjenja troškova.

Foto: VLm

Manja reprezentacija

Uvode se i stroža pravila za troškove reprezentacije – na što je 2014. godine potrošeno 20 milijuna kuna. Članovi Vlade morat će internim aktom urediti način korištenja sredstava reprezentacije, točnije odrediti korisnike reprezentacije i razloge ugošćivanja.

Uvode se i limiti na cijenu hotelskog smještaja. Dnevni trošak za smještaj u Hrvatskoj neće smjeti biti veći do 500 kuna, a za smještaj u inozemstvu dwnevni limit bit će tisuću kuna. Prijedlog Mostove ministrice uprave još treba proći ministarsku koordinaciju i uži kabinet Vlade.

>>'Pad popularnosti Mosta nama donio rast, jer birači žale što su slijedili medijsku reklamu'

>>Ministri imaju kredite ukupno vrijedne 13,36 milijuna kuna

Komentara 59

ZG
zgblabla
11:00 09.03.2016.

daj "kaj mi bureke prodaješ" ukini dve agencije koje je osnovao HNS ušteda 10 milkica kuna tu sekundu!!!!!!!!!!!

MR
MRUDante
10:55 09.03.2016.

pa ministri i postaju zato da bi imali audija i smartphone hahahhaaaa

LU
lunar777
11:28 09.03.2016.

Bravo MOST, ako neće ostati na riječima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije