Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na 'švicarce'

Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

Boris Lalovac i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.01.2015.
u 17:30

– Za nas je Ustav zaštititi građane - rekao je Lalovac nakon sastanka s predstavnicima Udruge Franak

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac sastali su se danas s predstavnicima Udruge Franak i njihovim ekonomskim savjetnikom Ivanom Lovrinovićem.

''Predsjednik Vlade istaknuo je kako je Vlada svjesna problema nastalog promjenom tečaja švicarskog franka za korisnike takvih kredita. Stoga je donesena odluka kojom se tečaj franka fiksira na 6,39 kn za razdoblje od jedne godine. Predstavnici Udruge izrazili su zadovoljstvo donesenom odlukom i konkretnom mjerom koja pokazuje odlučnost Vlade da pomogne građanima. Također, istaknuli su potrebu žurnog donošenja trajnog rješenja ovog problema, jer iako je ova odluka dobra, ona je privremena. Predsjednik Vlade kazao je da će Vlada raditi na tome te izrazio uvjerenje da će se u roku od nekoliko mjeseci pronaći zadovoljavajuće rješenje'', priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade.

Lalovac: Za nas je Ustav zaštititi građane

Ministar Boris Lalovac rekao je nakon što su se on i premijer Zoran Milanović sastali s predstavnicima Udruge Franak kako će Vlada biti uključena u dugoročno rješavanje ovog problema. Lalovac je rekao kako modele planiraju otvoriti u nekoliko mjeseci, a u tom slučaju Udruga Franak ne bi krenula s prosvjedom, javljaju 24 sata.

– Za nas je Ustav zaštititi građane. Vidjeli ste koliko je građana koji imaju "švicarce" razmišljalo o samoubojstvu – rekao je Lalovac i dodao da bi ih se u tom slučaju pitalo zašto nisu prije reagirali.

Katarina Lucić iz Franka kaže da je takav model prihvatljiv ako su oni aktivni sudionici. – Ako se u tri mjeseca ne dogodi ništa, to znači da nema političke volje – rekla je Lucić. Lalovac je pak na bankama na reakcije da je Vladino rješenje protivno Ustavu poručio da slobodno krenu s pitanjima prema Ustavnom sudu.

Miljenić: Mi smo predvidjeli da rizik oscilacije tečaja snose banke i tu priča počinje i završava

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da su odlukom Vlade o fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na jednu godinu građani apsolutno zaštićeni od bilo kakvog potraživanja banaka prema njima. – Mi smo predvidjeli da rizik oscilacije tečaja snose banke i tu priča počinje i završava – kaže Miljenić te dodaje kako Vlada svaki svoj potez radi u interesu građana. Svaki potez Vlade, dodaje, može biti predmet ocjene ustavnosti ili bilo kojeg drugog postupka.

– Ako se tako nešto dogodi, povući ćemo ono što treba. Mi, kao Vlada, uvijek smo poštovali i izvršavali sve odluke Ustavnog suda. Mi radimo ono što mislimo da je ispravno i da treba napraviti i ono što mislimo da je u skladu s Ustavom. Iskreno, u toj odluci Vlade meni nije ništa sporno – vjeruje ministar Miljenić.

Najbolje bi bilo izaći iz svih špekulacija sa švicarskim frankom

Predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank Tea Martinčić nevoljko je komentirala dogovor Vlade s bankama oko kredita u švicarskim francima. – Moje mišljenje jest da je nemoguće da sav teret padne na jednog partnera, tko god on bio. Najbolje bi bilo dati konkretno rješenje tog problema i izaći iz svih špekulacija sa švicarskim frankom. On je dosad bio čvrsto vezan uz euro i ne možemo znati kako će se kretati. Rješenje je konverzija u one valute u kojima ostvarujemo dohodak – kazala je Martinčić. I predstavnici Erste i Splitske banke smatraju da je teret ove situacije potrebno podijeliti.

– Taj teret bi se morao podijeliti između više čimbenika, od banaka, Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke i, naravno, klijenata – smatra Zdravko Matak iz Erste banke, a podržava ga i Tomislav Krpan iz Splitske banke. – Ovo zacijelo nije dugoročno rješenje. Možda nas je ovo malo i udaljilo od trajnog rješenja – rekao je Krpan. Nitko od predstavnika bankara nije s novinarima želio razgovarati o potencijalnim tužbama. – Čekamo konačan Vladin akt pa ćemo tada moći više reći – kazao je Matak, a Krpan je dodao da je još prerano za razgovor o tome.

Pokvareni proizvod

HDZ-ov Goran Marić ocjenjuje da u slučaju franak nije riječ o financijskom proizvodu s pogreškom, već o pokvarenom proizvodu koji hitno treba povući s tržišta i zamijeniti novim.

– A za to je nadležan i odgovoran isključivo HNB, a Vladin posao nije i ne smije biti utvrđivanje tečajnih lista, posebice to ne može biti određeno zakonom o potrošačkom kreditu, a što bi trebao napraviti HNB, on to najbolje zna – kaže Marić. Da je on jedan od korisnika kredita u francima, kaže, "podnio bi sve moguće tužbe i dobio bi ih sigurno u pravnoj državi". – U svim sporovima mogu svi podnositi tužbe, ali u uređenoj i pravnoj državi nikada banke ne bi dobile ovakav spor – odgovorio je Marić na pitanje strahuje li od ustavnih tužbi banaka.

>>Milanović pozvao Udrugu Franak na razgovor, o prosvjedu odlučuju nakon sastanka

>>Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

>>Austrija: Kredit u CHF samo ako je i prihod u CHF

>>Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

Komentara 180

RA
rakikaki
14:25 20.01.2015.

Čuj nju! I s ovim fiksiranjem franka još ostvaruju extra profite od razlike franka između 6,39 i 4,70 koliko je bio 2005. a kaže da teret pada samo na banke!? Lihvari. Ne znaju oni što je teret dok ti ne zakruli u želudcu, a još razmišljaš kako ćeš postati beskućnik.

PE
petnaestica
15:02 20.01.2015.

prijašnje vlade su sanirale te iste banke na naš teret,sjetimo se Pašalića petoga ortaka

UN
unbekant
13:21 20.01.2015.

Prosla HDZ vlast za osam godina ni je nista po tom pitanju ucinila,i ako je 2011 franak "skocijo"vise nego prije tjedan dana,i jos je ta ista vlast zaduzila drzavu za 40-ak milijardi eura stranih kredita kupujuci socijalni mir u Hrvatskoj,tako da je ovoj sadasnjoj vlasti ostavila ogromne probleme,neka ova vlada uciniisto sada,i neka lijepo to sve prenese i ostavi sledecoj vladi,a ovaj neka sada trabunja kao to ova vlada mora resiti prije parlamentari izbora..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije