Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ISTA PRIČA KAO SA ŠVICARCEM'

Ivan Lovrinović pozvao HNB da preuzme odgovornost zbog krize u Agrokoru

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
07.04.2017.
u 10:30

'Pa gdje je kraj neodgovornosti i nesposobnosti HNB-a' – pita se Lovrinović

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je danas stanku u Saboru kako bi ukazao na odgovornost Hrvatske narodne banke u krizi s Agrokorom te zatražio odgovornost te institucije.

- Posljednjih dana iz HNB-a čujemo izjave kao "svi smo sve znali, nitko ništa nije poduzimao" ili "mjenice bez pokrića nisu naš problem". Nevjerojatno kako takva institucija odgovornost prebacuje na sve druge institucije, a oni se ne osjećaju pozvanim ni krivim kao da nisu zaduženi za nadzor banaka i financijsku stabilnost.

Ista priča je bila i sa švicarcem, pa gdje je kraj neodgovornosti i nesposobnosti HNB-a – pita se Lovrinović. Vjeruje kako je HNB morao znati koliki je vanjski i unutrašnji dug Agrokora te da dobar dio mjenica zbog prezaduženosti nema pokrića. 

Podsjeća kako je prije nekoliko godina zbog takvih mjenica koje su se mjerile u stotinama milijuna kuna stradao Pevec, a u slučaju Agrokora tu se radi o milijardama.

- A HNB ponovno tvrdi da to nije problem, njima to nije opasno i ne doživljavaju to kao upad u monetarni sustav. Pa nema težeg djela od toga, jer emisija mjenica bez pokrića je siva paralelna emisija novca. 

Funkcija mjenica služi da se između dva poduzeća odvija promet, igra najvažniju funkciju prometa. Ako HNB ne zna koliko takvih mjenica ima, tko je onda zadužen za to u ovoj zemlji jer je veliki problem kad netko emitira toliku količinu paralelnog sivog novca – upozorava Lovrinović. 

Zato, dodaje, u ime stranke Promijenimo Hrvatsku, budući da je ugrožena financijska stabilnost države, traži odgovornost HNB-a.

- Ako ne žele promijeniti način rada, onda trebaju promijeniti naziv jer nije ni hrvatska ni narodna, a nije ni banka. Neka onda napiše da je mjenjačnica bez ikakve odgovornosti – zaključio je Lovrinović.

Teme Agrokora dotaknuo se i Mostov bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestivši kako je jedan od efekata krize u Agrokoru i situacija u Petrokemiji gdje je stala proizvodnja. Tvrdi kako se inače zaustavljanje proizvodnje mjeri u milijunima kuna, no srećom, dodaje, Petrokemija trenutno ima dovoljno zaliha da isporuka gnojiva ne bude trenutno ugrožena.

- Ali dolazimo u period kada treba donijeti ključne odluke. Kao što smo donijeli u slučaju Agrokor, treba i za Brodarski institut i Borovo gdje se ne isplaćuju plaće, ali i Petrokemiju i riješiti to loše stanje.

Sada je vrijeme ako ćemo nešto napraviti inače ćemo doći u tijek koji nećemo moći zaustaviti. Događanja nam ne idu na ruku, i svi moramo biti spremni, ne samo na sanaciju proteklog vremena, nego i da spriječimo buduću štetu - kazao je Panenić ustvrdivši kako nastupa borba za gospodarski opstanak.

>> Što znači 'standstill' i sklanja li se 'lex Agrokor'?

>> Udruga Franak zastupnicima HDZ-a: Ispunite svoje predizborno obećanje!

Komentara 7

DU
Deleted user
14:38 07.04.2017.

svi nekog pozivaju na odgovornost ...onako imaginarno...ono nisam ja, on je...

Avatar xenon
xenon
20:28 07.04.2017.

Lovrinovića (u narodu poznatijeg kao Mr. postotni račun) treba proglasiti počasnim guvernerom narodne banke. Čovjek toliko mantra na tu funkciju da uskoro očekujem komentare kako i kiša pada u krivo vrijeme zbog krive politike HNB-a.

2X
2Xgeneral
12:32 07.04.2017.

ovi iz narodne banke jedinu brigu vode o svojim plaćama, službenim putovanjima, hvatanju magle, masiranju komarcima nogice i mozak na pašu!! mašala, nikad bolje kaže vujčić i co.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije