Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PAŽLJIVO PROUČITE INFORMACIJE'

HNB poziva na oprez s kreditima ove banke

HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
30.09.2016.
u 16:44

Svakako sugeriramo, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, da se vrlo pažljivo prouče sve dostupne informacije i konkretna dokumentacija o ponuđenim proizvodima i uslugama, upozorava HNB.

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je u petak građane koji se namjeravaju koristiti uslugama neke od banaka iz drugih članica Europske unije koje pružaju usluge u Hrvatskoj, pa i putem interneta poput banke Ferratum, da vrlo pažljivo prouče informacije i dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama ili konzultiraju stručnjake kako bi potpuno razumjeli sva svoja prava i obveze jer HNB nema nadzor nad tim bankama.

U priopćenju koje je središnja banka objavila, kako se navodi, potaknuta upitima građana vezanima uz poslovanje Ferratum banke odnosno Ferratum Bank plc u Hrvatskoj, HNB objašnjava da je ta banka na temelju ovlaštenja nadležnog tijela Republike Malte ovlaštena pružati bankovne usluge u matičnoj državi, tj. Malti, ali neposredno i na području ostalih država članica Europske unije, dakle i u Hrvatskoj.

 Iz HNB-a naglašavaju da na temelju važećih propisa Hrvatske i EU oni ne daju odobrenja za rad niti prudencijalno nadziru poslovanje kreditnih institucija iz drugih država članica EU koje neposredno pružaju usluge u Hrvatskoj, već nadzor njihovog poslovanja obavljaju nadležna tijela država članica koja su im izdala odobrenje za rad.

"Kreditna institucija iz druge države članice EU koja je ovlaštena pružati usluge u matičnoj državi može ih pružati i u Hrvatskoj, osnivanjem podružnice ili neposredno, i to od dana kada HNB od nadležnoga tijela države članice primi obavijest o tome", objašnjavaju iz središnje banke.

Dodaju da je tako propisano Zakonom o kreditnim institucijama kojim je u hrvatski pravni okvir prenesena europska direktiva o tom pitanju. Time je, kako se navodi, osigurana sloboda pružanja uzajamno priznatih usluga u EU, a popis tih banaka dostupan je na internetskoj stranici HNB-a.

Ujedno naglašavaju, ako je riječ o banci iz EU koja svoje usluge pruža putem interneta, da pružanje usluga hrvatskim građanima ne zahtijeva ni prethodnu obavijest hrvatskoj središnjoj banci.

 "Kod sklapanja ugovora s takvim institucijama klijenti moraju uzeti u obzir da HNB ne može osigurati praćenje zaštite potrošača na razini na kojoj to čini za klijente domaćih kreditnih institucija kojima je izdao odobrenje za rad i čije poslovanje nadzire. Za kreditne institucije iz drugih članica EU mogu, naime, sukladno propisima matične države u kojoj imaju odobrenje za rad, važiti drukčija pravila poslovanja", stoji u priopćenju HNB-a.

"Imajući u vidu navedeno, važno je da građani koji namjeravaju koristiti se uslugama, odnosno započeti poslovati s nekom od kreditnih institucija iz drugih članica EU koje pružaju usluge u RH, pa i putem interneta, prethodno detaljno informiraju da bi se upoznali s načelima otvorenog europskog tržišta financijskih usluga. Svakako sugeriramo, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, i da vrlo pozorno prouče sve dostupne informacije i konkretnu dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama. Po potrebi mogu konzultirati i stručnjake da bi potpuno razumjeli sva prava i obveze koje bi preuzeli ugovaranjem konkretnog proizvoda ili usluge", zaključuje se u upozorenju središnje banke.

>> HNB upozorava na pokušaje prijevare zamjenom novčanica kune

Komentara 8

DU
Deleted user
17:30 30.09.2016.

"HNB ne moze osigurati zastitu..." a do sad je ta zastita bas dobro funkcionirala. Toliko dobro da su nam i guverneri osvajali medjunarodna priznanja.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:10 30.09.2016.

Bez brige, buju onda osnovali udrugu "Ferratum" koja bu zajedno s udrugom "Franak" .... I tako dalje.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:49 30.09.2016.

I šta sad HNB ? Dali oni posluju po zakonu ili ne ? Istražite i potjerajte ih ili ne dižite bunu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije