Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava rodilja

HDZ obećava za svako dijete 7600 kuna, SDP traži 8000

beba
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
18.02.2016.
u 08:45

Osim novčanih potpora, treba razraditi niz mjera i uvesti niz usluga koje bi olakšale život obiteljima s djecom, napominje prof. Zrinščak

Od mjere tisuću eura za novorođenče ne odustaje se, poručuje ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, a ministar financija Zdravko Marić detalje o toj mjeri najavljuje uskoro. Tisuću eura po bebi bilo je predizborno obećanje Domoljubne koalicije koje je odjeknulo u predizbornoj kampanji pa se svakodnevno postavljaju pitanja na tu temu. Zasad nitko ne želi govoriti ni o tome kada će mjera zaživjeti ni koliko će se novca u proračunu za njeno provođenje predvidjeti.

Novac nije dovoljan

Uzme li se u obzir da se godišnje rodi oko 40 tisuća djece, riječ je o ukupnom iznosu od tristotinjak milijuna kuna. Važnije je pitanje hoće li se obiteljska politika ograničiti na tu pojačanu isplatu ili će se napokon razraditi sustav javnih politika koje utječu na obitelj, ponajprije s djecom.

– Novčana naknada parcijalna je mjera i sama za sebe apsolutno nedovoljna. Ne znam misli li se ostati na toj mjeri, ali svakako je potrebno razraditi niz mjera, odnosno sustavno razvijati čitav niz usluga – kaže prof. dr. Siniša Zrinščak s katedre za sociologiju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je dio grupe stručnjaka koji su već definirali područja koja bi trebalo urediti tako da idu na ruku usklađivanju radnih i obiteljskih obveza. Te mjere treba pretočiti u nacionalnu obiteljsku politiku.

Upis u vrtić cijele godine

Ta bi se politika temeljila na fleksibilizaciji korištenja rodiljskog i roditeljskog dopusta kako bi roditelji odabrali najpogodniju opciju, delimitiranju plaća u vrijeme roditeljskog, većem obuhvatu djece u vrtićima i usklađivanju radnog vremena tih ustanova s radnim vremenom roditelja, kao i mogućnosti upisa u vrtiće tijekom cijele godine, dodatnom dopustu na privikavanje djeteta na vrtić te produženom boravku za svu djecu do četvrtog razreda osnovne škole.

Ukazuju na mogućnost financiranja iz Europskog socijalnog fonda za poduzeća koja provode obitelji prijateljske mjere, a predlažu i kontrolu i kažnjavanje na tržištu rada u slučajevima kao što su otkazi trudnicama i sl. Klub zastupnika SDP-a inicirat će u svom prijedlogu Zakona o naknadi za novorođenu djecu 8000 kuna.

To je 400 kuna više nego što HDZ obećava naći za svako novorođenče. SDP u svom prijedlogu zakona kani tražiti da sve rodilje primaju punu rodiljsku naknadu 12 mjeseci rodiljskog dopusta. Očito smatraju takav zakon nerealnim jer ga puštaju samo zbog reakcije HDZ-a, čiji je šef Tomislav Karamarko govorio da je to ulaganje u budućnost vlastitog naroda i da će novac za tu svrhu lako naći. 

>> U proračunu će biti novca za 1000 eura za novorođeno dijete 

>> Ne nudite eure za novorođenu djecu - nemamo ih, a kuna nam je valuta

Komentara 59

DU
Deleted user
08:52 18.02.2016.

Imali su 4 godine da daju 10 000 ili više,ništa nisu naprvili i zato su najgora vlada u povijesti Hrvatske i šesta najgora na svijetu.

Avatar ČEPlN
ČEPlN
09:01 18.02.2016.

sto to nije napravila milanka opacic a imala je 4 godine,,, sdp je razradjujuci memorandum 2 srpske akademije nauka i umetnosti iselio 100 000 hrvata u svome mandatu

UR
Urar
08:57 18.02.2016.

kakvi klošari ovi khmeri..dok su bili na vlasti nije im palo na pamet raditi na povećanju nataliteta, sad kad su u oporbi "dijele" milijune šakom i kapom. Čak nisu u stanju ni izmisliti neki svoj plan a kamoli ga provesti u djelo. (kao famozni plan 21 ;)))))))) ) 2000-te kad su zasjeli na vlast , prva mjera štednje im je bila smanjivanje rodiljnih naknada. I to je provela gđa. opančić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije