Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj ciklone

Ekstrem: U Zadvarju palo 110 mm kiše, Komiža u jednom danu premašila ljetni prosjek!

Munje u Splitu
Foto: snimio čitatelj/Emil Škare
18.06.2014.
u 23:24

Posljednja 24 sata (do 20 sati navečer) čak 110 litara kiše palo je na mjernoj postaji HE Kraljevac kod Zadvarja.

Zbog ciklone koja od ponedjeljka djeluje na vrijeme, posebno u Dalmaciji, u nekim je krajevima danas bio najkišovitiji dan u tjednu.

Još protekle noći vrlo jaki grmljavinski oblaci razvijali su se nad otvorenim morem, a potom su svom silinom “udarili” po Lastovu, Mljetu i Korčuli. Tamo je ponegdje, uz jako grmljavinsko nevrijeme, zabilježena i tuča.

Grmljavinski oblaci do jutra stigli su ponegdje i do obale Dalmacije. Poslijepodne je nestabilnije bilo u Dalmatinskoj zagori, dolini Neretve, ali i na Braču i Hvaru, javlja Crometeo.hr.

Posljednja 24 sata (do 20 sati navečer) čak 110 litara kiše palo je na mjernoj postaji HE Kraljevac kod Zadvarja. Tako je u samo jednom padu palo znatno više kiše nego prosječno padne u čitavom lipnju! U Komiži su pale 94 litre kiše po kvadratnom metru, što je znači da je u samom jednom danu palo više kiše nego prosječno padne u sva tri ljetna mjeseca! Tim više još impresivnije zvuči podatak da je u Komiži zadnja 4 dana palo ekstremnih 176 mm oborine! Kako je klimatološko ljeto počelo 1. lipnja, već sada se zna da će, statistički gledano, u Komiži ovo ljeto biti vrlo kišovito čak i ako više do 1. rujna ne padne ni kap kiše!

Tijekom srijede su na službenoj postaji Split Marjan pale 32 litre kiše po kvadratnom metru, a zadnja 4 dana 72 litre. Prosjek za čitavi lipanj u Splitu je 51 litra!

Kao i prethodnih dana najviše suha vremena zabilježeno je na sjevernom Jadranu gdje se čitavi dan zadržalo suho. Puhala je umjerena bura koja je podno Velebita imala olujne udare preko 100 km/h.

U unutrašnjosti zemlje nije se ponovio “suhi” utorak, jer je u popodnevnim satima lokalno bilo jačeg razvoja naoblake s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na sisačkom području je palo do 10 litara oborine po kvadratnom metru.

Minimalne jutarnje temperature zraka bile su od 7°C ponegdje u Gorskom kotaru do 19°C ponegdje na Jadranu. Najviše dnevne temperature u cijeloj zemlji bile su od 18 do 27°C; koliko je izmjereno u Rijeci.

>> Do kraja tjedna promjenjivo vrijeme, grmljavinski pljuskovi u Dalmaciji

>> Dubrovnik pogodilo nevrijeme, pala 91 litra kiše po metru kvadratnom

>> Snažna kiša potopila zagrebačke ulice, vatrogasci intervenirali 120 puta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije